Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prodaja INA-e

Tko će biti novi strateški partner? INA u trokutu između mađarskih, ruskih i američkih interesa

Amerikanci žele INA-u (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Amerikanci žele INA-u (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Amerikanci žele INA-u (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/1 >>
Iz Vlade su potvrdili da američka tvrtka za trgovanje ugljikovodicima CCI želi biti novi strateški partner INA-i. Dok u Banskim dvorima proučavaju ponudu, oporba upozorava da u trokutu između mađarskih, američkih i ruskih interesa Vlada prvo mora misliti na interese Hrvatske.

Američka tvrtka CCI želi INA-u, a iz Banskih dvora je stigla potvrda da je supredsjednik kompanije pisao premijeru Plenkoviću. U dopisu CCI iskazuje interes za pomoć otkupljivanja dijela koji mađarska naftna kompanija MOL drži u Ini. MOL ima 49,1 posto dionica INA-e, Vlada 44,8, a ostatak udjela drže privatni i institucionalni investitori. Iz Vlade poručuju da od otkupa dionica od MOL-a nisu odustali. Savjetnike, koji bi trebali odrediti vrijednost dioničkog paketa, odabrali su 10. travnja. Konzorcij čine Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i PBZ.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Prekid razgovora Grbin: "Ovo je poraz Domovinskog pokreta i oni će morati odgovarati svojim biračima" Grafit na Zrinjevcu Na udaru i stranke FOTO Pogledajte uvredljive grafite koji su osvanuli preko noći u centru Zagreba

Koalicijski partner Vlade poručuje da će se ponuda Amerikanaca razmotriti. „U cijelom procesu, sa savjetnicima koji su angažirani, treba procijeniti što je najbolje i za Vladu Republike Hrvatske i za samu kompaniju“, smatra Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

Podsjetimo, prije 10 mjeseci interes za Inom je pokazao i ruski Rosnjeft. Iz SDP-a poručuju da su za ono rješenje koje će osigurati INA-i razvoj proizvodnje, a ne samo prodaje. U ponudi Amerikanaca sumnjiva im je uloga Morgana Stanleyja kao tvrtke koja je Vladin konzultant. „Morgan Stanley je nedavno svoj naftni biznis prodao kompaniji CCI koja je sada zainteresirana. Ja se nadam da taj konzultant kojeg Vlada plaća štiti hrvatske interese“, izjavio je SDP-ov Ivo Jelušić.

Iz Mosta pak poručuju kako Vlada po pitanju INA-e nije transparentna te da nema strategiju energetske politike. Energetski stručnjak Davor Štern pozdravlja inicijativu Amerikanaca. Iz INA-e su na pitanje je li ih netko iz Vlade o svemu kontaktirao, odgovorili da se treba obratiti Upravi MOL-a. Iz Budimpešte, pak, nema odgovora. Inače, 1. srpnja u Upravu MOL-a ulaze tri nova člana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene