Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O napetostima

Vučić: Razgovarat ću s Milanovićem nakon Uskrsa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je da će o najnovijim napetostima između Beograda i Zagreba razgovarati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem čim prođu uskrsni blagdani te da unatoč različitom poimanju prošlosti Srbija i Hrvatska trebaju graditi najbolje moguće odnose u budućnosti.

Vučić je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji potvrdio raniju najavu da će telefonski razgovarati s hrvatskim kolegom o incidentu haaškog optuženika Vojislava Šešelja koji je zapalio hrvatsku zastavu, o izjavi ministara obje vlade koje su pridonijele novom zaoštravanju odnosa između dviju država te o odluci Hrvatske da povuče svog veleposlanika u Beogradu na konzultacije.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo" Zoran Milanović "Lažu vas" Milanović o Turudiću: "To mu je najbolja stvar koju je napravio"

Na pitanje hrvatskih novinara o "neugodnim izjavama na račun generala (Ante) Gotovine" srbijanskog ministra Aleksandra Vulina, Vučić je odgovorio protupitanjem.

Vučić: "Haaški tribunal mi slučajem Šešelj želi napakostiti"

"Očekujete li da čujete pozitivne riječi u Srbiji o generalu Gotovini? Kad ćete vi pozitivno da kažete nešto o srpskim generalima. Kod vas se slavi 'Oluja', a kod nas je to najtužniji dan, kada je protjerano 250.000 ljudi s ognjišta", rekao je Vučić.

Unatoč različitim pogledima na prošlost, Srbija i Hrvatska trebaju se okrenuti budućnosti, rekao je i obrazložio "Trebamo gledati pozitivno. Ja ću dati sve od sebe da Srbija i Hrvatska izgrade najbolje moguće odnose. To što imamo različite poglede na prošlost ne znači da se ne možemo imati zajedničke poglede na budućnost"

Vučić je istaknuo zahvalnost predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić na porukama.

Nikome ne koristi da Srbija i Hrvatska imaju loše odnose, "a ponajmanje građanima Srbije i Hrvatske", rekao je.

O slučaju Šešelj srbijanski je premijer ukazao na odgovornost Haškog suda.

"Vlada Srbije nije DHL", pa da s Haaškim tribunalom razmjenjuje pakete", rekao je aludirajući na odluku ICTY-a o puštanju Šešelja na privremenu slobodu u studenom prošle godine, te opoziv te odluke i poziv Šešelju da se vrati u pritvor.

Vučić je rekao da osuđuje Šešeljeve istupe, ali je ukazao na odgovornost Haškog suda.

"Nisu donijeli presudu 11,5 godina i tko je kriv za to - Šešelj ili vlada? Ne bih rekao da je netko od nas", ocijenio je i dodao da Beograd od Haaga očekuje obrazloženje odluke.

"Odlučivat ćemo kad neke papire dobijemo, ali u tim papirima moraju mi napisati kad je Šešelj ozdravio i kojim metodama, pošto su nas upoznali da je nabolesniji na planeti i vratili ga nazad, a sad nemam dokaze da je Šešelj ozdravio", odgovorio je Vučić na pitanje hoće li i kada Šešelja izručiti Haagu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene