Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije dobro

Alarmantni podaci! Demografi kažu da je ovo gore od najgorih očekivanja: "Sada se moramo baviti vatrogasnom politikom"

Demografska katastrofa u Hrvatskoj, ilustracija - 1
Demografska katastrofa u Hrvatskoj, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Podaci Državnog zavoda za statistiku su alarmantni: prošle se godine u Hrvatskoj rodilo manje od 34 tisuće beba. Demografi kažu da je ovo gore od najgorih očekivanja. Hrvatska tu nije usamljena, cijela Europa suočava se s bijelom kugom. Međutim, uz ovakve trendove, pitanje je - može li gospodarstvo dugoročno - uopće opstati. Priču donosi reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Magdalena Plančić je postala majka u 21. godini i zna da je među rijetkima. Razumije one koji su ipak skloniji čekanju.

"Strah najčešće prevladava - i financijski. Dosta su svi nastrojeni i karijerama i školovanju jer imamo mi mladi danas brdo prilika, sad je super se školovati i započinjati nešto svoje", rekla je Magdalena.

Da mnogi te prilike koriste vidi se u demografskoj slici nacije. Posljednji put se u Hrvatskoj rodilo više od 40 tisuća novorođenčadi 2013. godine, dok još nije bila u Europskoj uniji. Ionako loši demografski trendovi otad se zbog iseljavanja ubrzavaju, lani je bilo 33.994 novorođenih.

Pročitajte i ovo Nesreća u Novog Zagrebu Drama u Novom Zagrebu VIDEO Auto proletio tramvajskom stanicom te završio na pruzi

Demografi su, kažu, već umorni od upozoravanja. "To nije pitanje nekakvog nacionalizma, nego prije svega ekonomije. Davno se na to upozoravalo. Sada se moramo baviti vatrogasnom politikom, a to je najvidljivije u imigracijskoj politici koju zapravo mi nemamo, nego imamo useljavanje kroz tržište rada", rekao je Marin Strmota.

Poslodavci upravo tu vide rješenje za demografiju, uz jednu posebnu napomenu. "Treba sve karte baciti na jačanje konkurentnosti tržišta rada, a to onda uključuje splet reformi. Hitni odmak od mentaliteta rentijerstva jer nas to s vremenskim odmakom košta", objasnio je glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić.

Pročitajte i ovo Prazna Sabornica, ilustracija - 5 Kakav apsurd Pogledajte kako izleda sabornica, dok je pod prozorom prosvjed: "Ja nisam moralna policija"

U Vladi su svjesni da su bolji uvjeti nužni. "Država ne može utjecati na samo rađanje, država je ta koja treba stvoriti uvjete", katala je Željka Josić iz Srednjišnjeg državnog ureda za demografiju i mlade pa nastavila "Poduzeo se veliki broj mjera u zadnjih šest, sedam godina koje su bile usmjerene na obrazovanje, samozapošljavanje, poboljšavanje kvalitete rada - pogotovo za mlade".

Iz oporbe poručuju - nedovoljno, i daju svoje prijedloge.

"To je mjera roditelj odgajatelj na razini cijele države, to su besplatni vrtići, to je dostupnost vrtića, pogotovo u urbanim središtima daleko veća nego što je do sada, i to je dječji doplatak koji bi bio, kao u Njemačkoj, za svu djecu", rekla je Vesna Vučemulović.

No ključ svega ipak bi mogao biti u mudro vođenoj useljeničkoj politici, jer sve je jasnije da se demografska kriza neće riješiti samo - rađanjem.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene