444388
444388
444388
444388
444388

ALARMANTNA SITUACIJA U hrvatskim sigurnim kućama nema mjesta za zlostavljane žene i djecu!

  • , 24.07.2016., 19:09
  • Autor:
  • komentara

Statistički - svaki treći brak se raspada. No, izvan statistike ostaje obiteljsko nasilje. Crnu brojku žena koje u ovom trenutku trpe nasilje nikada nećemo doznati. Šokantno zvuči informacija da u hrvatskim skloništima za žrtve obiteljskog nasilja postoje liste čekanja.

 
 
 
 
Liste čekanja u sigurnim kućama (Video: Dnevnik Nove TV)
Liste čekanja u sigurnim kućama (Video: Dnevnik Nove TV)

Spas od supruga zlostavljača Jasmina Katunar je pronašla u vukovarskoj sigurnoj kući. Ondje je s četvero djece bila više od godinu dana.

"Nakon izlaska sam našla kuću. Nisam se vratila zlostavljaču, ostala sam s djecom u Vukovaru i napokon prije godinu i pol dana dobila posao, priča Jasmina Katunar, koja je danas domaćica u vukovarskoj sigurnoj kući i koja svojim iskustvom pomaže drugim ženama.

"Presretna sam zato što mi je pružena prilika", dodaje Jasmina, međutim istu priliku nažalost ne mogu dobiti sve žrtve. Razlog je - šokantan. U sigurnim kućama nema slobodnih mjesta.

"U zadnjih godinu i pol dana kao nikad do sada smo neprestano puni. Moramo vrlo često odbijati smještaj i moramo od ministartsva tražiti suglasnost za prekobrojne korisnike, a čula sam da u nekim skloništima postoje i liste čekanja", izjavila je Ivana Sučić, voditeljica vukovarske sigurne kuće.

Država sufinancira sedam sigurnih kuća. Među njima i vukovarsku.

"Mislim da civilni sektor može puno adekvatnije odgovoriti nego što može državna služba. Bez uvrede državnim službenicima, ali vi jednom kad uđete u neku šemu, neki mehanizam, vi radite svojih 8 sati i odete doma. Međutim, kad se radi u civilnom sektoru, pogotovo u ovoj problematici vi nemate radnog vremena.", izjavila je Bernardica Juretić, tehnička ministrica socijalne politike i mladih

Uz žene, nasilje trpe i njihova djeca. Sigurne kuće, poput vukovarske, vraćaju im ono što im je nasilno oduzeto - djetinstvo.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se