Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će im pomoći?

ALARMANTNA SITUACIJA U hrvatskim sigurnim kućama nema mjesta za zlostavljane žene i djecu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Statistički - svaki treći brak se raspada. No, izvan statistike ostaje obiteljsko nasilje. Crnu brojku žena koje u ovom trenutku trpe nasilje nikada nećemo doznati. Šokantno zvuči informacija da u hrvatskim skloništima za žrtve obiteljskog nasilja postoje liste čekanja.

Spas od supruga zlostavljača Jasmina Katunar je pronašla u vukovarskoj sigurnoj kući. Ondje je s četvero djece bila više od godinu dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlostavljanje u Srbiji Mučna svjedočanstva: Ako se žale na bol, vežu ih, ne daju im anesteziju - "Rodila sam mrtvorođenče. Sama, bez ikoga u blizini" Strava u Vrbovcu - 2 Strava kod Vrbovca Obitelj zlostavljala petoricu muškaraca s mentalnim teškoćama: Tukli ih remenom, izgladnjivali i tjerali na prisilni rad

"Nakon izlaska sam našla kuću. Nisam se vratila zlostavljaču, ostala sam s djecom u Vukovaru i napokon prije godinu i pol dana dobila posao, priča Jasmina Katunar, koja je danas domaćica u vukovarskoj sigurnoj kući i koja svojim iskustvom pomaže drugim ženama.

"Presretna sam zato što mi je pružena prilika", dodaje Jasmina, međutim istu priliku nažalost ne mogu dobiti sve žrtve. Razlog je - šokantan. U sigurnim kućama nema slobodnih mjesta.

"U zadnjih godinu i pol dana kao nikad do sada smo neprestano puni. Moramo vrlo često odbijati smještaj i moramo od ministartsva tražiti suglasnost za prekobrojne korisnike, a čula sam da u nekim skloništima postoje i liste čekanja", izjavila je Ivana Sučić, voditeljica vukovarske sigurne kuće.

Država sufinancira sedam sigurnih kuća. Među njima i vukovarsku.

"Mislim da civilni sektor može puno adekvatnije odgovoriti nego što može državna služba. Bez uvrede državnim službenicima, ali vi jednom kad uđete u neku šemu, neki mehanizam, vi radite svojih 8 sati i odete doma. Međutim, kad se radi u civilnom sektoru, pogotovo u ovoj problematici vi nemate radnog vremena.", izjavila je Bernardica Juretić, tehnička ministrica socijalne politike i mladih

Uz žene, nasilje trpe i njihova djeca. Sigurne kuće, poput vukovarske, vraćaju im ono što im je nasilno oduzeto - djetinstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene