Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Greenpeace upozorava

Problem kojeg ne možemo ignorirati: "3000 tona otpada godišnje generiramo u Jadran. Većinu čini plastika"

Petra Andrić iz Greenpeacea
Petra Andrić iz Greenpeacea DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Petra Andrić iz Greenpeacea Petra Andrić iz Greenpeacea Foto: DNEVNIK.hr +0 Petra Andrić iz Greenpeacea i Sanja Vištica Galerija 1/2 >>
Aktivisti Greenpeace izložili su u petak ledenu skulpturu pingvina ispred zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice, središnjem mjestu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, čime se Zagreb pridružio globalnoj akciji za zaštitu oceana kojom se traži snažan globalni Sporazum o svjetskim morima.

Takve aktivnosti Greenpeace provodi u 20-ak zemalja svijeta, na čak pet kontinenata. Skulpture pingvina od leda koje će biti postavljene pred važna politička sjedišta diljem svijeta, topljenjem će simbolički ukazati na sve pogubnije posljedice klimatskih promjena te važnu ulogu oceana u njihovom ublažavanju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od iduće godine Nova pravila: Pogledajte što se mijenja kod naknade za povratnu ambalažu Aktivisti Greenpeacea održali prosvjed ispred Inine zgrade GREENPEACE UPOZORAVA ''Ivana D – dvije godine nebrige'': ''Planira li Ina oboriti i preostalih 19 platformi na dno Jadrana?''

Petra Andrić iz Greenpeacea objasnila je što bi značilo usvajanje Sporazuma o svjetskim morima.

"Klimatske promjene, plastika, pretjerani izlov ribe, to su sve prijetnje s kojima se susreću mora i oceani. Znanstvenici upozoravaju da je pod hitno potrebno zaštititi barem 30 posto oceanskih područja.

Ovo je četvrta i posljednja runda pregovora u UN-u koja će se dogoditi krajem ožujka. Izvjesno je da će se usvojiti Sporazum o svjetskim morima. Važno je da se zemlje ujedine oko tog cilja. Pozivamo našeg ministra vanjskih poslova da se osobno priključi tim pregovorima i založi za taj cilj, za zaštitu 30 posto oceanskih područja", poručila je Andrić.

Napominje kako je naš Jadran izložen svim prijetnjama kao i ostala svjetska mora.

"K tome je i dodatno osjetljiv jer je manje poluzatvoreno more. Imamo dosta plastike. Čak 3000 tona morskog otpada godišnje generiramo u Jadran. Većinu čini plastika i ne možemo ignorirati taj problem. Zabrinjavaju i najave o ponovom bušenju Jadrana zbog nafte", istaknula je Andrić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene