Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporne vladine mjere

'Ako nešto zna, hrvatski premijer zna prodavati maglu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik HNS-a Radimir Čačić izjavio je danas, kritizirajući Vladin prijedlog mjera za prevladavanje posljedica gospodarske krize, kako Hrvatskoj jedino može pomoći odlazak sadašnje Vlade, te rekao kako HNS neće podržati najavljene mjere.

'Ako nešto zna, hrvatski premijer zna prodavati maglu', ustvrdio je danas Čačić na konferenciji za novinare u središnjici stranke i ocijenio kako je upravo farsično to što Vlada teret krize pokušava prebaciti na leđa građana.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Posezanje u džep građanima i to onih najbolesnijih i najsiromašnijih naziva se zdravstvenom reformom, a istodobno se sve profitabilno u zdravstvu prebacuje u privatne ruke sadašnjih i budućih dioničara osiguravajućih društava, rekao je Čačić.

Premijer koristi kriznu situaciju u svjetskoj ekonomiji iako, kaže Čačić, kriza u Hrvatskoj nije tako snažna. 'Kriza je ozbiljna, međutim u Hrvatskoj je ona puno manja, ali premijeru ona odgovara jer čim se stvori pojačani strah do izražaja dolazi sindrom krda. 'Svi na okup', 'Vlada je nikakva, ali bolje da je ikakva', o tome se radi', komentira čelnik HNS-a.

>> Milanović: Nije novi dogovor nego staro guljenje

>> Sanader se odrekao povišice; sindikati se bune

S jedne se strane, kaže, rasipaju se milijarde našeg novca na političku demagogiju tipa Pelješki most i građenje čvorova na autocesti do svog rodnog sela, a s druge strane zaleđuju se plaće državnim službenicima od kojih više od 70 posto prima osnovicu ispod 3700 kuna. 

'Stvarno, ima se što zalediti. Tako visoke plaće stvarno treba zalediti, to je rješenje za ovu državu', komentira.

Grotesknim i farsičnim drži da se to naziva 'new dealom' jer, on u biti znači zaštitu socijalno ugroženih i snažnu investicijsku aktivnost, dok se u Hrvatskoj događa 'upravo suprotno'.

'Imamo totalnu socijalnu destrukciju, napad na egzistenciju od strane Vlade i apsolutno umrtvljavanje bilo kakve kvalitetne gospodarske aktivnosti', ocjenjuje.

Smatra kako se plaće državnim službenicima ne smije zalediti, već je potrebno postići konsenzus o njihovom vezivanju uz gospodarski rast. Potrebno je također osnažiti nezavisnost poreznog sustava i hitno uvesti porez na imovinu, drži Čačić.

'Istovremeno je potreban snažan porezni udar na dividende koje se isplaćuju i snažno poticanje reinvestirane dobiti', dodaje.

Čačić kaže kako se za 35 posto preplaćuju ukupne kapitalne investicije, te naglašava kako se tu krije rezerva u proračunu od šest milijardi kuna s kojima bi Vlada trebala ući na tržište kapitala. Založio se pritom za snažno poticanje fondova na učešće u investiranju u gospodarstvu, posebno turizmu, i ponovno otvaranje snažnog procesa poticane stanogradnje. 'To su dugoročna kvalitetna ulaganja', naglašava.

Umjesto toga, dvije milijarde kuna našeg novca iz Fonda hrvatskih branitelja stavljamo na račune ugroženih stranih banaka.

Smatra kako Vlada, paralelno s aktivnostima koje je predložio, treba 'odmah zaustaviti svaku pomisao o privatizaciji brodogradnje'. 'Sad se ne privatizira ništa. Mi u Hrvatskoj snage za privatizaciju nemamo, a svijet je investicijski na koljenima', objašnjava.

Na upit novinara, odgovara kako to neće zaustaviti proces ulaska Hrvatske u EU jer, kaže, EU ne inzistira na privatizaciji već na ukidanju subvencija. 'EU inzistira na ukidanju subvencija u brodogradnji, a svejedno im je u čijim su brodogradilišta rukama, privatnim ili državnim', rekao je Čačić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene