Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud ukinuo odluku

Pauk ne smije više dizati automobile s nogostupa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pauk ne smije premještati vozilo koje je parkirano na nogostupu, a ima metar prostora do zgrade.

Odluka o komunalnom redu Grada Zagreba koja zabranjuje zaustavljanje i parkiranje na nogostupu, odobrava uklanjanje takvog vozila te pripisuje kaznu od 300 kuna, nezakonita je. Odluka je to Ustavnog suda koji je spomenutu kaznu i ukinuo, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan Ilustracija logično? Znate li da je na nekim mjestima u SAD-u zabranjeno parkirati unatrag? Razlozi su zanimljivi

To znači da komunalni redar nema pravo naplatiti kaznu ukoliko je vozilo od zgrade parkirano ili zaustavljeno najmanje 1.60 metara. Ne smije narediti ni premještanje paukom ako je vozilo parkirano tako da je ostalo metar prostora za pješake do zgrade.

>> Ukinuta komunalna kazna za parkiranje na zagrebačkim nogostupima

Pravnik Boris Jukić objašnjava da ukoliko vozilo na nogostupu ne onemogućuje prilaz pješaka i nije udaljeno od zida manje od metra, komunalni redar ili policijski službenik ne smije narediti uklanjanje vozila. Večernji list piše da je pravnik Jukić jedan od ukupno sedam podnositelja prijedloga za ukidanje odnosno poništenje odluke na Ustavnom sudu. 'Ako je propis samo ukinut, pravo na izmjenu imaju samo predlagatelji njegove kontrole Ustavnome sudu, a ako je poništen, imaju ga svi', objašnjava pravnik Boris Jukić.

Objašnjava da se radi o situaciji koja podsjeća na niz žalbi poslanih Ustavnom sudu pri uvođenju kriznog poreza. Tada je rečeno da će pravo na tu primjenu, ako je sud proglasi protuzakonitom, imati samo oni koji su podnijeli prijedlog, kojih je stiglo na tisuće.

Večernji list piše kako za borbu protiv pauka javnost nije znala sve dok sve dok građani nisu bombardirali Ustavni sud prijedlozima. Po tome ispada da svi koji su kažnjeni ne mogu napraviti ništa ukoliko nisu podnositelji prijedloga za kontrolu sada ukinutog propisa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene