454005
454005
454005
454005
454005

Policija se ''naoružala'' posebnim kamerama

  • , 19.10.2016., 07:41
  • Autor:
  • komentara

Nastavlja se akcija ''Stop neosiguranim vozilima''. Rezultati su i više nego dobri - od početka akcije broj takvih vozila je smanjen za šestinu. Tome u prilog idu i novi uređaji koje koristi policija.

 
 
 
 
Smanjen broj neosiguranih (Video: Dnevnik Nove TV)
Smanjen broj neosiguranih (Video: Dnevnik Nove TV)

Policija se ''naoružala'', novim uređajima. Samo nekoliko sekundi potrebno je za otkrivanje neosiguranih i neregistriranih vozila.

''Te kamere očitavaju 10 vozila u sekundi. Uređaj može raditi danju i noću. Nije vezan za vremenske uvjete, radi i po kiši i po magli. Točnost očitanja je 90 posto'', kaže  v.d. voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija.

Prekršitelje prate u cijeloj zemlji. MUP je nabavio deset ovakvih uređaja. Osim naših, očitavaju sve registarske tablice EU, ali i susjeda koji još nisu u Uniji.

''Osim toga što nam javlja je li vozilo registrirano i tehnički pregledano dojavljuje i neke druge stvari - dojavljuje je li vozilo ukradeno, ima li vozač neke druge prekršaje... Tako da ga koristimo za sve vidove rada policije''.

Policija je do sada zaustavila gotovo 12.000 neregistriranih i neosiguranih vozila, a od toga 307 sudjelovalo je u prometnim nesrećama sa smrtno stradalim osobama.

Oni koji se voze u neosiguranim vozilima kažnjavaju se od 2000 do čak 50.000 kuna. No, za naplatu štete koristi se i cjelokupna imovina.

''Ako skrivite prometnu nesreću, neku materijalnu i nematerijalnu štetu, odgovarat ćete za nju svojom imovinom. Ta šteta može biti od nekoliko desetaka tisuća kuna, pa čak i milijuna kuna. Vi za nju odgovarate vlastitom imovinom'', ističe Hrvoje Pauković iz Hrvatskog ureda za osiguranje.

S početnih 300.000 neosiguranih vozila na početku kampanje, nakon sedam godina, neosiguranih vozila je šest puta manje.

''Što se tiče samih šteta smanjili smo ih za 75 posto, što je odličan rezultat'', kazao je Igor Komorski, pomoćnik direktora Hrvatske udruge osiguravatelja.

Neosigurana vozila državu na godinu stoje oko 50 milijuna kuna. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se