Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno o akciji Offside

'Kuleni su kod mene, sutra svi idemo na večeru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S podignutom optužnicom za namještanje utakmica, otkrilo se kako je izgledala cijela struktura dogovaranja rezultata koji su se onda naplaćivali na kladionicama.

Uz šifrirane razgovore ekskluzivno vam donosimo i detalje kako se kupuje utakmica, kao i koliko je što stajalo. 'Kuleni su kod mene, sutra navečer svi idemo na večeru',  izgledala je sms poruka, a i razgovori osumnjičenika iz afere Offside.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobre vijesti Stanje dječaka na kojeg je pao gol se lagano poboljšalo Slika nije dostupna Tragedija na nastavi Koliko su zapravo naša djeca sigurna u školi?

Podjele kulena, krumpira i paprike bile su glavne šifre. Kulen je označavao tisuću eura. Krumpir gol, paprika predan novac, a automobili su bili dogovor oko namještanja. 'Auto je u dobrom stanju', značilo je 'sve je dogovoreno'.

>> 'Offside': Organizatorima namještanja još tri mjeseca pritvora

>> Offside: Kulen kao šifra za namještanje utakmica

'Auto je u kvaru, nema vozača', značilo je 'dogovor otpada'. Mozgovi cijele operacije bili su viši nogometni trener, Vinko Šaka i dvojica Slovenaca, trgovac Dino Lalič i rudarski tehničar Admir Suljić. Osumnjičena trojka organizirala je igrače, trenere i sportaše kako bi dogovorili rezultate 11 utakmica proljetnog dijela HNL-a. Svaka utakmica stajala je od 20 do 45.000 eura.

'Dok ima nogometa i dok ima utakmica, svega će bit, jer mi smo svi ljudi. Zavisi tko ima kakav prag', zaključio je Dragutin Karlo Poljak, kontrolor i delegat UEFA-e. Tema namještanja utakmica aktualna je bila i prije 17 godina, ispričao je prvi hrvatski sudac sa značkom FIFE. On je danas kontrolor UEFA-e kojemu je predsjednik jednog kluba nudio 3.000 tadašnjih maraka da njegov klub dobije utakmicu.

Dogovori su se donosili u kafićima

'Naravno da sam to prijavio i da je čovjek bio kažnjen, mislim sa 6 mjeseci izgona iz nogometa', rekao je Poljak. U aferi Offsajd igrače se plaćalo prije, nekad i poslije utakmice. Dogovori su bili u kafićima. Ključni su bili vratar, dva obrambena igrača i dva vezna. A kladilo se na sve, od broja golova, poluvremena, kraja, pa čak i na kazneni udarac.

'Ja sam imao još jednu situaciju kad je predsjednik jednog kluba želio da njegov klub izgubi', prisjetio Poljak. Za sad su pale samo sitne ribe. U pritvoru su ostali mozgovi operacije koji su, nakon što su dogovorili rezultate na njih se i kladili i na taj način digli pet milijuna kuna.

U cijelu priču navodno ih je uveo jedan kineski državljanin kojemu je išlo 10 posto, dok se ostatak dijelio na tri dijela. I dok izvjesni Kinez po imenu Den još nije identificiran, pritvorenoj trojci pritvor istječe sutra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene