Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rektor Aleksa Bjeliš: 'Neki bi fakulteti mogli biti ukinuti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš izjavio je kako ne isključuje mogućnost ukidanja nekih fakulteta. S obzirom na velik broj uhićenih profesora, očekuje pregrupiranje kadrova i normalan nastavak studijskih programa i održavanja ispita. Ministar znanosti Dragan Primorac najavio je poništenje diploma koje su stečene na ovaj način.

Da bi punili indeks neki su zagrebački studenti, čini se, morali naučiti samo nekoliko brojeva. Odnosno cjenik ispita njihovog fakulteta. 

Pročitajte i ovo Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura Mariusz Kaminski Stranka Pravo i pravda Bivši poljski ministar započeo štrajk glađu u zatvoru: "Politički sam zatvorenik"

Kod jednog predavača danas je pronađeno 25 indeksa i 25 tisuća eura. No prema najnovijim informacijama, pronađeno je čak 50 indeksa sa spornim ocjenama.

Na kriminalističkoj obradi zadržano je čak pedeset osoba, a među njima ima i studenata. Prema neslužbenim informacijama neki su profesori priznali da su primali mito.

>> Akcija Indeks: U korupciji sudjelovalo najmanje 95 osoba, izdana 73 sudska naloga

>> Kod jedne osobe pronađeno 25 indeksa i 25 tisuća eura, cijena ispita i do 2 tisuće eura

Ministar Primorac smatra kako je akcija 'Indeks' pokazatelji da se  Vlada odlučno bori protiv korupcije, te da nitko nije zaštičen.

'Temeljna poruka je da svaki građanin u Hrvatskoj shvati da je ovo veliki antikorupcijski udar i da će svatko tko je nečastan biti uklonjen s dužnosti. No moram reći da je iznimno važno reći da se radi o pojedincima, a akademska zajednica i dalje je ponos Hrvatskog društva', izjavio je ministar Dragan Primorac u emisiji '10 do8'.

Ministar je također najavio kako će sve lažne diplome biti poništene. 

'Mislim da se više nitko u Hrvatskoj neće baviti ovakvim poslovima', naveo je ministar.

Akcija u Pučkom otvorenom učilištu u Splitu rezultirala je otkrivanjem čak 600 krivotvorenih diploma.Prosvjetna inspektorica koja je otkrila taj slučaj smatra da je danas vrlo malo profesora koji neće primiti mito.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene