Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neslužbeno doznajemo

Afera Vjetroelektrane sve neugodnija za Gabrijelu Žalac: Rimac je na jedrenje koje joj je navodno plaćeno kao mito povela i bivšu ministricu?

Aktualno Galerija Afera vjetropark Josipe Rimac zahvatila i Gabrijelu Žalac - 2 Afera vjetropark Josipe Rimac zahvatila i Gabrijelu Žalac - 2 Foto: DNEVNIK.hr Afera vjetropark Josipe Rimac zahvatila i Gabrijelu Žalac - 3 Afera vjetropark Josipe Rimac zahvatila i Gabrijelu Žalac - 3 Foto: DNEVNIK.hr Afera vjetropark Josipe Rimac zahvatila i Gabrijelu Žalac - 4 Afera vjetropark Josipe Rimac zahvatila i Gabrijelu Žalac - 4 Foto: DNEVNIK.hr Afera vjetropark Josipe Rimac zahvatila i Gabrijelu Žalac - 5 Afera vjetropark Josipe Rimac zahvatila i Gabrijelu Žalac - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Afera vjetropark Josipe Rimac zahvatila i Gabrijelu Žalac - 6 Galerija 1/8 >>
Novi detalji koji cure iz istrage afere Vjetroelektrane sve su neugodniji za bivšu ministricu Gabrijelu Žalac. Ne samo za nju, već za i HDZ, čija je Žalac još uvijek članica Predsjedništva.

Bivša ministrica Gabrijela ŽalacJosipom Rimac surađivala je na poslovima za koje USKOK sumnja da nisu bili po zakonu. Ona je navodno koristila svoj utjecaj ministrice i članice Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) da bi za projekt Krš-Pađene, mimo pravila, odobrio kredit od 130 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Josipa Čulina na sudu - 8 Deset pokajnika Rimac nakon suda: "Poštujem institucije i svoju domovinu. Istina će nas osloboditi" Josipa Čulina na sudu - 1 brojne afere Josipa Rimac stiže na sud: Nakon nedavnog razvoda promijenila i prezime

Ona o sumnjama USKOK-a zasad šuti, ali zato je slučaj komentirao premijer Andrej Plenković.

"Ministri, kada su imenovani, kao i svi drugi dužnosnici imaju jedinu zadaću: raditi na provedbi programa i ponašati se sukladno zakonu", rekao je Plenković.

Umjesto toga, sumnja USKOK, Rimac i Žalac, lobirale su kod predsjednice Uprave HBOR-a, ali i ministara. Zvale su i Zdravka Marića, koji je u HBOR-u i šef Nadzornog odbora. Međutim, na kraju je odobren kredit od 80 milijuna eura.

"Kamatna stopa čak i viša od programa, učešće investitora više do programa, ročnost nešto niža s adekvatnim instrumentima osiguranja", rekao je Marić.

Premijer je rekao da je "cijeli taj proces realiziranja kredita u konačnici odobren sukladno pravilima službi Hrvatske banke za obnovu i razvoj".

Oporba ima i ime za aferu. SDP-ov Arsen Bauk rekao je da bi se trebala zvati "Krš i lom".

"Izgleda da u ovom slučaju biti kuhana noga kompliment. Očito se nisu htjeli ogriješiti o zakon jer okus kuhane noge nekad može biti ukusan", rekao je Bauk aludirajući na poruku koju je Žalac poslala Rimac.

Rimac je za ovu operaciju mjesečno, sumnja USKOK, primala 40 tisuća kuna mita. Osim toga, plaćeno joj je i jedrenje na koje je, neslužbeno doznajemo, povela i Gabrijelu Žalac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene