Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Kazalište Zorin dom

Afera lažna diploma: Punih 6 godina radio na osnovi potvrde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon još jednog skandala s lažnom diplomomu u kojem je otkriveno da voditelj marketinga Gradskog kazališta Zorin dom Goran Đurašević nema završeno visokostručno obrazovanje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, otkriveni su i detalji njegova profesionalnog uspona i pada.

Na tom je mjestu radio na temelju potvrde o završenom fakultetu punih šest godina, bez da ga je bilo tko tražio da priloži diplomu.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Južnokorejski predsjednik i prva dama klopka ili korupcija? Skupocjena Diorova torbica mogla bi koštati vlasti predsjednika moćne države

Zanimljivo je i da se skandal otkrio tek kada je Zorin dom zbog zakonskih obveza trebao dopuniti podatke o zaposlenicima. Petero ih je to moralo učiniti, a samo je Đurašević odugovlačio. Stoga je ravnatelj Zvonimir Ilijić od Ekonomskog fakulteta tražio očitovanje i dobio odgovor, koji ga je kako kaže, šokirao osobno i profesionalno. Gorana Đuraševića nije bilo na popisu diplomiranih studenata.

'Kada sam ga o tome obavijestio rekao je da će prikupiti dokumente od Ekonomskog fakulteta i dostaviti. To se nije dogodilo. U međuvremenu sam ponovno kontaktirao s fakultetom usmeno i pismeno. Doznao sam da nije položio ispite s treće i četvrte godine te se 24. travnja ispisao. Stoga je 2. svibnja dobio uvjetovani raskid radnog odnosa', objasnio je ravnatelj Ilijić.

Vidno uzdrman najnovijim skandalom osvrnuo se na još neke detalje u radu svog donedavno najbližeg suradnika. 'U Zorin domu je odslužio vojni rok i radio na poslovima marketinga. Pokazao se jako dobrim, pa je prvo dobio ugovor na određeno. Bio sam presretan što smo dobili mladu osobu, koja zna raditi na računalu. Pokazao je interes da bi ostao raditi kod nas, pa je dobio ugovor na još godinu. Potom je raspisan natječaj na koji se javio. Povjerenstvo je pregledalo dokumentaciju i Goran Đurašević zaposlen je na mjestu voditelja marketinga. Iskreno, nisam smatrao da moram provjeravati dokumentaciju. Nisam imao razloga sumnjati u dobronamjernost', ispričao je Ilijić i priznao da su se u trenutku kada ga je Đurašević mijenjao pojavile neke stvari zbog kojih se zabrinuo za njegov rad.

Iako nije konkretizirao o čemu je točno riječ, činjenica je da su se Đurašević i Ilijić razišli kada je protiv ravnatelja Gradskog kazališta lani podignuta prijava zbog korištenja službenog vozila u privatne svrhe. Sada se postavlja pitanje hoće li odgovarati i zbog ovog slučaja. Dogradonačelnik Karlovca Dubravo Delić kazao je da se zbog nastale situacije svi osjećaju neugodno. Napomenuo je da mu je nezamislivo da se netko zaposli samo s potvrdom i poručio da će tražiti očitovanje.

'Odgovornost snosi ne samo ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom, nego i Povjerenstvo, koje je Đuraševića zaposlilo, ali i dogradonačelnik Dubravko Delić. Ovo nije prvi ovakav slučaj. Imali smo Inkasator, sada Toplanu i Gradsko kazalište. Uvijek se samo govori 'mi ćemo se očitovati, tražiti objašnjenje...'. Nitko nikad nije odgovarao, barem moralno, upozorava Marina Novaković iz SDP-a.

Ravnatelj Ilijić dodaje da je zapošljavanje na temelju potvrde zakonito. 'Ako me se proziva krivcem, kriv sam. U šest godina trudio sam se Zorin dom izvući iz gubitka od 1,8 milijuna kuna koje sam naslijedio. Nisam vidio da je u opisu mog radnog mjesta i provjera diploma zaposlenika, ali očito sam i to trebao raditi', zaključio je Ilijić, kojem ravnateljski mandat ističe u studenom. Njemu je ovaj skandal osobna i profesionalna pljuska jer je Đurašević bio drugi, a jedno vrijeme čak i prvi čovjek kazališta. (Agencija VLM) 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene