Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlouporaba službenog automobila

'Špijunu' otkaz, Grabar Kitarović čeka kaznu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afera u diplomaciji s Kolindom Grabar Kitarović još nije završena. Djelatnik Veleposlanstva koji je špijunirao obitelj Kitarović, dobit će otkaz, a hrvatska veleposlanica još čeka kaznu za zlouporabu službenog automobila.

Ipak, s obzirom na vrstu zloporabe, koja je mnogo manja nego neki prijašnji diplomatski skandali, mnogi se pitaju: ne želi li netko, samo smijeniti veleposlanicu? Ministar Jandroković to nije želio komentirati. Autor snimki je Ivan Šarić, a u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu radio je na poslovima fizičke i tehničke zaštite. Interna istraga Ministarstva vanjskih poslova utvrdila je da je špijunirao veleposlaničku obitelj.

Pročitajte i ovo Predsjednica udomila labradoricu Kiku (Foto: Dnevnik.hr) Labradorica Kika Iz azila na Pantovčak: Predsjednica tijekom posjeta Virovitici udomila psića Pohvale za nastup u Americi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 ''Lijepa, elegantna i moćna'' Pohvale za nastup u Americi: "Predsjednica mudro koristi trenutak za promociju Hrvatske"

>> 'Automobil nije korišten u skladu s procedurom'

'Ta osoba pozvana je žurno u Zagreb, obavljeni su razgovori koji još uvijek traju i osoba je priznala taj čin, naravno da ćemo mi zatražiti raskid ugovora sa tom osobom', rekao je ministar Jandroković. O motivu špijunaže ministar zasad šuti. Nagađa se da je razlog neproduljenje Šarićevog mandata u Americi.
Osim što će Šarić dobiti radnu knjižicu, ispituje se mogućnost i kaznene prijave.

'Ovdje je došlo da najgrubljeg kršenja elementarnih pravila struke i dovođenje u opasnost najvišeg diplomatskog predstavnika', ističe Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova. U prijestupu je i obitelj Kitarović, jer utvrđena je zlouporaba službenog vozila. 'Ovdje se ne radi o tome da su djeca vožena u vrtić, nego je konstatirano da je to vozilo bilo već godinu i pol dana 24 sata dnevno na raspolaganju isključivo članovima obitelji naše veleposlanice, što nije propisano pravilima i to je nedozvoljena radnja', pojasnio je Jandroković.

Kakve će biti sankcije za veleposlanicu Ministarstvo će objaviti sutra, a koliko je špijunska afera naštetila hrvatskoj diplomaciji još nije poznato. 'Ako se brzo postupi, onda je štete jako malo, jer se pokazuje da postoji efikasni sustav koji djeluje i to cijene i zemlja domaćin i to cijene druge prijateljske države', tvrdi Granić. Istraga o špijuniranju diplomata provodi se i u Americi, a američka tajna služba pojačala je nazočnost oko veleposlanstva RH u Washingtonu.

Mnoge diplomatske afere dugo su bile zataškavane. Prisjetimo se samo Nevena Jurice, koji je unatoč pronevjeri gotovo 700 tisuća kuna, s mjesta veleposlanika u Americi povučen iz zdravstvenih razloga. Jovana Vejnovića, veleposlanika u Libiji protiv kojeg je podignuta kaznena prijava zbog šverca alkohola do posljednjeg trenutka štitio je bivši predsjednik Stjepan Mesić. Marka Žaju, bivšeg veleposlanika u Francuskoj prvog je sustigla ruka pravde, zbog sumnjive kupnje umjetničkih slika i lažnih računa, nepravomoćno je osuđen na 20 mjeseci zatvora, a državi mora vratiti 760 tisuća kuna. Washingtonski slučaj samo nastavlja niz diplomatskih skandala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene