Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ručak s ministricom Pusić

Srpski šef diplomacije: Radujte se, imate i pravo na to!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ručku ministrice Vesne Pusić s ministrima vanjskih poslova pet zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije srpski šef diplomacije Ivica Mrkić građanima Hrvatske poručio je: 'Radujte se, imate i pravo na to!'.

Vaše fotografije i video snimke obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali i blokade prometa u Zagrebu, možete nam slati na moj.report@novatv.hr, a mi ćemo ih objaviti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova zvijezda Europe Diljem Hrvatske slavi se ulazak u Europsku uniju Slika nije dostupna Povodom ulaska u EU Milanović uživo za Sky News: Ulazak u eurozonu naša je obveza

Sve zemlje regije imaju europsku perspektivu i Hrvatska će s njima i ubuduće surađivati na zajedničkoj europskoj budućnosti, rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uoči ručka s ministrima vanjskih poslova pet zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije koje još nisu članice Unije.

'Sve zemlje regije imaju europsku perspektivu, uspjele su već prevaliti neke vrlo teške poteškoće na tom putu', rekla je Pusić i dodala da 'ćemo s njima i ubuduće surađivati na zajedničkoj europskoj budućnosti'.

Makedonski ministar Nikola Poposki izrazio je 'iskrene čestitke Hrvatskoj'. 'Ovo je istinski uspjeh za cijelu regiju, nadamo se da će se to što se danas dogodilo Hrvatskoj uskoro dogoditi i Makedoniji', rekao je.

>> Pusić: Ljudi, uspjeli smo!

Igor Lukšić iz Crne Gore očekuje da će u idućim godinama i ostale zemlje regije napredovati prema EU-u čije su se kopnene granice hrvatskim ulaskom približile Crnoj Gori. 'Što se Crne Gore i Bosne i Hercegovine tiče, kopnena granica Europske unije dolazi do nas. Nadam se da ćemo vrlo brzo, neki od nas nastavljajući, a neki otvarajući pregovore, napredovati prema EU-u i u idućim godinama se pridružiti Hrvatskoj'.

Lukšić očekuje hrvatsku pomoć na tome putu. 'Posebno nam je drago što će Hrvatska biti naš snažan advokat regije unutar Unije i zemlja s kojom ćemo dijeliti najsličnije integracijsko iskustvo. Očekujemo blisku suradnju i partnerstvo kako bismo ubrzali ulazak cijele regije u EU', rekao je Lukšić.

Bosanskohercegovački ministar Zlatko Lagumdžija čestitao je Hrvatskoj 'što je EU postao bogatiji za još jednu zvjezdicu, a čestitam i EU-u što je dobio Hrvatsku'. 'Od sutra u Europskoj uniji imamo više prijatelja. To nam je poticaj da se što je moguće prije stvarno sretnemo i da ponovno budemo dio jednog istog političkog, ekonomskog, kulturnog, civilizacijskog prostora', rekao je Lagumdžija.

Srbija je sada okružena Europskom unijom, primijetio je srbijanski šef diplomacije Ivica Mrkić. 'Iskreno se radujemo što je Hrvatska ušla u Europsku uniju, Srbija je danas gotovo potpuno okružena Europskom unijom. Sasvim smo sigurni da ćemo i ubuduće zajedno raditi na tome da Srbija i cijela regija uđe u EU', rekao je Mrkić i građanima Hrvatske poručio: 'Radujte se, imate i pravo na to'.

Šef kosovske diplomacije Enver Hoxhaj smatra da je ovo velik dan i za Hrvatsku, ali i za Balkan i za Kosovo, te da je Hrvatska 'izvrstan primjer za cijelu regiju kako se reformirati i modernizirati društvo i kako nakon godina reforma svaka zemlja može postati članicom EU-a.

Po njegovim riječima, u 2013. EU se može ponositi dvama uspjesima, 'hrvatskim članstvom i dijalogom Srbije i Kosova'. 'Nadam se da će 2020. sve zemlje regije ući u EU kao što to Hrvatska danas čini', rekao je kosovski ministar vanjskih poslova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene