Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić i Pupovac na proslavi

200 pravaša prosvjedovalo protiv proslave antifašističkog ustanka u Srbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se obilježava dan antifašističkog ustanka u mjestu Srb. Dvjestotinjak pravaša prosvjedovalo je protiv tog skupa.

Proslavi su nazočili bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, Milorad Pupovac iz SDSS-a te Predrag Matić, izaslanik predsjednika Republike Ive Josipovića. U međuvremenu, pravaši se okupljaju u mjestu Bruvno, jer su najavili prosvjed protiv proslave te obljetnice.

Pročitajte i ovo Josip Jović na Plitivcama Obljetnica smrti prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića: "Ponosan sam što dobio ime po svom stricu. Nikad neću prežaliti što ga nisam imao priliku upoznati, ali on živi u meni" Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića

Mesić je istaknuo kako se iskrivljuju povijesne činjenice i da se prije točno 70 godina u Srbu nije radilo o četničkom ustanku protiv Hrvatske države.

Govor uzvanika na proslavi 70. obljetnice antifašističkog ustanka u Srbu je završio, a sve je prošlo bez incidenata i uz jako osiguranje policije, koja je prosvjednike metalnom ogradom odijelila od sudionika proslave.

Ustanak u Srbu kontroverzan je, jer su podijeljena mišljenja oko toga čiji je to ustanak bio - četnika, ili antifašista. Šef Autohtone hrvatske stranke prava Dražen Keleminac rekao nam je kako očekuje oko 500 pravaša u prosvjedu, a oni su se oko 10 sati jutros okupili u mjestu Bruvno.

Do 1991. godine, u bivšoj SR Hrvatskoj današnji se datum obilježavao kao Dan ustanka naroda i narodnosti SR Hrvatske, čije je obilježavanje odredio ZAVNOH na svojoj posljednjoj sjednici u kolovozu 1945. godine, a u samostalnoj Hrvatskoj, kao Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja, jer je na taj dan 1941. osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene