Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DORH-ovo priopćenje

'Iskapanja u Sotinu rezultat su naše suradnje sa srpskim tužiteljstvom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno je odvjetništvo reagiralo na napise da su mještani Sotina prije nekoliko godina započeli privatnu istragu kako bi doznali istinu o ubijenim članovima svojih obitelji.

Iskapanja tijela civilnih žrtava ratnog zločina u Sotinu 1991. rezultat su suradnje hrvatskog Državnog odvjetništva i srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine, izvijestilo je Državno odvjetništvo, reagirajući na napise da su mještani Sotina prije nekoliko godina započeli privatnu istragu kako bi doznali istinu o ubijenim članovima svojih obitelji.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pale teške riječi Oštra reakcija Milanovića na izbor Turudića: "Ovo je najopasiji nasrtaj na neovisne institucije. To ne smije proći" Ilustracija Istočna Slavonija Podignuta kaznena prijava za još 12 oficira JNA za zločine u Slavoniji : "Kada se čovjeku ne zna grob, kao da nije ni postojao"

>> Sahranjene žrtve rata pronađene u masovnoj grobnici u Sotinu

U DORH-u podsjećaju da su još početkom 2011. srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine predani raspoloživi podaci i dokazi radi poduzimanja kaznenog progona u Srbiji jer je utvrđeno da većina optuženika ima državljanstvo i prebivalište u Srbiji te da su nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima.

Tijekom istrage koja je pokrenuta u Srbiji jedan od osumnjičenika je iskazao namjeru da otkrije mjesto gdje su žrtve zakopane. Kako točnu lokaciju nije bilo moguće utvrditi pomoću fotografija i skica on je doveden u Hrvatsku gdje je pokazao točno mjesto zakapanja posmrtnih ostataka žrtava, podsjećaju u Državnom odvjetništvu.

Dodaju da je nakon toga Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku od suca istrage ishodilo nalog za provođenje ekshumacija temeljem kojeg je Ured za zatočene i nestale proveo iskapanja koja su rezultirala pronalaskom i identifikacijom posmrtnih ostataka 13 žrtava ratnog zločina.

'Slijedom navedenog, navodi u kojima se miješaju istrage nadležnih pravosudnih tijela s istraživanjima koje su vodile obitelji žrtava ratnog zločina nisu točni jer to nisu isti postupci i ne mogu se poistovjećivati budući da neke radnje mogu obaviti samo za to nadležna tijela', navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Državnog odvjetništva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene