Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova misija ISAF-a

15 novih pripadnika Oružanih snaga RH otputovalo u Afganistan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Peti multinacionalni operativno-mentorski tim za vezu, koji odlazi u međunarodnu misiju ISAF u Afganistanu, ispraćen je u vojarni 'Pleso', a dočekani su pripadnici 7. kontingenta hrvatske vojske koji se vratio iz mirovne operacije NATO-a na Kosovu (KFOR), priopćeno je iz MORH-a.

U Afganistan je otputovao operativno-mentorski tim (OMLT) koji će obučavati pripadnike afganistanske nacionalne armije, a sastavljen je od 15 pripadnika Oružanih snaga RH i 12 pripadnika Nacionalne garde Minnesote. Zapovjednik hrvatsko-američkog OMLT-a je pukovnik Zoran Hemetek. Tim će u okviru ISAF-a boraviti devet mjeseci u regionalnom zapovjedništvu Sjever u Mazar-e-Šarifu. Pripreme za misiju pripadnici tima prošli su u vježbovnom kompleksu američke kopnene vojske Hohenfels u Njemačkoj, te na vojnom poligonu Gašincima.

Uoči polaska, pripadnicima tima obratili su se zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OS RH brigadni general Vlado Šindler i vojni izaslanik SAD-a u Hrvatskoj brigadir Calvin Carlsen i podsjetili na važnost koji taj tim ima u sklopu ISAF-a. Šindler i Carlsen istaknuli su i veliko značenje te istaknuto mjesto operativnog-mentorskog tima u sveukupnoj obrambenoj suradnji Republike Hrvatske i SAD-a.

Hrvatske vojnike koji su se vratili s Kosova dočekali su general Šindler i načelnik stožera Zapovjedništva HRZ i PZO-a brigadni general Ivan Konc koji su istaknuli da je 7. kontingent pridonio visokom ugledu te tako nastavio uspješan kontinuitet koji pripadnici OS RH imaju u operaciji KFOR. Zapovjednik Kontingenta satnik Tihomir Majerić prilikom podnošenja prijavka potvrdio je da su sve postavljene zadaće uspješno izvršene.

Sedmi kontingent OS RH u misiji KFOR brojao je 20 pripadnika. Ovo je prvi kontingent koji je u misiji KFOR sudjelovao šest, umjesto dosadašnja tri mjeseca. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljeno izvješće Pročitajte kako je MORH opisao napad na hrvatske vojnike u Afganistanu Slika nije dostupna Pomažu građanima FOTO Hrvatski vojnici u Afganistanu

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene