Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nećemo se zaduživati

Linić prodaje 'narodne obveznice': Biste li ih kupili i pomogli spasiti zemlju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić poručio je kako u idućoj godini neće biti problema sa zaduživanjem i pokrivanjem proračunskog minusa.

Linić je poručio kako će Vlada pronaći 28 milijardi kuna potrebnih za pokrivanje minusa te da tečaj kune i likvidnost nisu ugroženi padom kreditnog rejtinga. Ministar je dodao kako ne vjeruje u rast kamata, s obzirom da će se država zadužiti na domaćem tržištu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Slika nije dostupna 1,25 mlrd. eura Novo zaduženje po dosad najpovoljnijim uvjetima

>> Hrvatskoj snižen kreditni rejting - sada je na razini 'smeća'!

Ministar Linić ne namjerava prodavati obveznice u inozemstvu već na domaćem tržištu, odnosno građanima i mirovinskim fondovima.

'Situacija je jako teška i ovo je dodatno komplicira. Moramo razmisliti o revidiranju proračuna, jer će rashodi za kamate ponovo rasti, ali nećemo dirati mirovine jer je to politički neprihvatljivo', rekao je danas ministar Linić te obećao kako se neće bitno dirati niti u socijalne transfere, a ne namjerava dizati niti poreze niti doprinose.

'Ocjena agencije Standard&Poor's je sljedeća: Hrvatska nema ekonomsku fleksibilnost i političku odlučnost da bi zadržala investicijski rejting. Stručnjaci kao razlog navode spore strukturne i fiskalne reforme, koje su nedovoljne za gospodarski rast i fiskalno uravnoteženje RH. Također, u ocjenu ulazi to što Vlada nije smanjila izdatke za plaće, socijalna davanja i mirovine', naglasio je Linić.

'Planirali smo izaći u siječnju na međunarodna tržišta kapitala. Od toga odmah odustajemo, a vjerojatno nećemo izlaziti u cijeloj 2013. godini, već ćemo sa Hrvatskom narodnom bankom pokušati dogovoriti mjere koje će dovesti do dovoljno sredstava za saniranje naših obaveza', rekao je ministar te naglasio kako Vlada nastavlja s reformama te pokreće nove.

'Naravno da Vlada smatra da i u ovakvoj situaciji postoji izlaz i dalje ustraje na politikama i strukturnim reformama u državnim tvrtkama. Ozbiljno ćemo razmotriti suradnju s MMF-om, jer bi nam još jedan sudionik u provedbi reforme bio od pomoći', naglasio je Linić i dodao kako je ipak prerano govoriti o suradnji s MMF-om.

Situacija je složena, no Vlada će nastaviti s promjenama u državnim tvrtkama. Nastavit će jačati investicijsku aktivnost i ustrajati na provođenju financijskog restrukturiranja privatnog sektora. 'Vlada ostaje na politikama reformi', poručio je Linić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene