Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neznatan pad cijena

Zašto nam je gorivo tako skupo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene goriva od danas su ponovno nešto niže. Doduše ne značajno - cijena Eurosupera pala je za dvije, a Eurodiesela za desetak lipa, no prvo je to pojefinjenje nakon što je cijena 7 tjedana rasla.

Posljednjih je dana cijena nafte ipak pala više no što je dolar ojačao pa ipak ovoga tjedna imamo barem simbolično smanjenje cijena. Ono što ne smijemo zaboraviti da je formiranje cijena goriva prepušteno slobodnom tržištu, država tu ne može reagirati osim u slučaju velikih odstupanja od predviđene formule prema kojoj se ta cijena izračunava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za sve krive Vladine mjere Dramatična odluka iz Ljubljane: Izgubili smo milijune. Tražimo nadoknadu, a sutra zatvaramo benzinske Slika nije dostupna Peto uzastupno smanjenje Od ponoći još niže cijene goriva!

Stručnjaci kažu kako bi se našlo još prostora za niže cijene, ali trgovci su ti koji o tome odlučuju. Ipak, kažu, ono što ne smijemo činiti jest uspoređivati se sa zemljama u okruženju jer nemamo svi iste okolnosti.

Gorivo je sve skuplje, ali pomoću jednog trika možete ga točiti tamo gdje je najjeftinije

'Hrvatska je tijekom proteklih 15-ak godina sagradila iznimnu mrežu autocesta koju praktički financira iz cijene nafte. To je ta razlika koju mi plaćamo u odnosu na, recimo, Austriju i susjedne sjeverne i zapadne zemlje EU. Sad su cijene nafte otprilike na polovici onih koje su bile sredinom prošle godine i vjerojatno će tu negdje se zadržati tako dugo dok ponovno ne krene jasni ekonomski oporavak svijet', kaže stručnjak, Igor Dekanić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene