Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju za Reuters

Vujčić kritizira Vladu, ali i banke: Ne kočite ekonomski oporavak!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner HNB-a Boris Vujčić Reutersu je rekao da Vlada ima dobre namjere, samo da ih presporo provodi. Pozvao je i hrvatske banke da ne koče ekonomski oporavak.

U intervjuu novinskoj agenciji Reuters, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić prozvao je Vladu Zorana Milanovića zbog nedovoljnih rezova u proračunu za sljedeću godinu te zbog presporih strukturnih reformi u prvoj godini mandata.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Reakcija na predsjednika "To je protuustavni napad": Vlada odgovorila Milanoviću, tvrde da Plenković nije mogao tražiti provjeru Turudića Vremenski tijek uvođenja eura SJEDNICA VLADE Stižu velike promjene koje će izmijeniti živote građana, Plenković: ''Danas mijenjamo 65 zakona, a uskoro još 23''

'Vladina reformska agenda je smišljena s dobrim namjerama, no presporo se ostvaruje', rekao je Vujčić i dodao da ne možemo biti sretni sa strukturnim reformama. 'Premalo ih je s obzirom na neučinkovitost čitavog sustava. Primjerice, postoje planovi za restrukturiranje nekih državnih tvrtki, ali provodi ih se jako malo', rekao je Vujčić.

>> Milanović: Imamo dugačku povijest korupcije, iskorjenjujemo je, u potpunosti mijenjamo igru!

Guverner smatra da je Hrvatskoj potreban čitav niz strukturnih reformi, poglavito s ciljem poboljšavanja investicijske klime. 'To je ključno za privlačenje ulaganja, posebice sada kada smo na ulasku u Europsku uniju'.

Osvrćući se na dosadašnje Vladine poteze u pogledu krpanja proračunskih rupa podizanjem dijela poreza i rezanjem nekih troškova, Vujčić je rekao da možemo biti tek djelomično zadovoljni dosadašnjim fiskalnim prilagodbama. 'Prilagodbe bi trebale biti prvenstveno na rashodovnoj strani i to je ono gdje proračun za 2013. ne ispunjava očekivanja.'

Prvi čovjek HNB-a i dalje podržava priključenje Hrvatske eurozoni, ali smatra da ne treba brzati. Unatoč visokoj 'euriziranosti' hrvatskog gospodarstva, čak i kada bi se išlo ubrzanim ritmom, Vujčić misli da bi i tada trebalo najmanje četiri do pet godina za potpunu prilagodbu.

U intervjuu je guverner progovorio i o svom dijelu odgovornosti za hrvatsku ekonomiju, tj. o monetarnoj politici. Kaže da je bankarski sektor likvidan, ali da središnja banka nema načina da tu likvidnost usmjeri u gospodarstvo sve dok nema brže provedbe reformi.

Kazao je i da se većina hrvatskih banaka razdužuje, ali da to nije ništa posebno dramatično u usporedbi s drugim europskim državama. 'To će prestati kada dođe do povećanja gospodarske aktivnosti, ali jedan od preduvjeta za to je i da banke pokažu volju, preuzmu rizik i počnu davati kredite. 'Nije sve na bankama, ali one se moraju pobrinuti da svojim potezima ne koče ekonomski oporavak', zaključio je guverner Vujčić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene