Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepotvrđeno

Vlada uvodi dodatni porez na banke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada razmišlja o uvođenju dodatnog poreza na banke. Time bi postala druga europska zemlja iza Mađarske, koja je taj porez već uvela.

Kako je rebalans proračuna najavljen, razmatra se navodno i ta ideja, a prema nekim izvorima, koje prenose domaći mediji, takav prijedlog zakona trebao bi biti objavljen do kraja kolovoza. Sam porez navodno zagovara upravo i premijerka Jadranka Kosor, no protive mu se kako guverner Hrvatske banke Željko Rohatinski, tako i oporba. 'Zbog bitnih ekonomskih razloga imam rezerve prema prijedlogu', izjavio je za Večernji list Rohatinski.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

'To je loš potez. Banke će veći porez preliti na korisnike, ponovno će poskupjeti kapital', zaključio je Damir Kuštrak, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca. I Vladin savjetnik Borislav Škegro smatra kako je takav potez suprotan duhu gospodarskog razvitka. 'Ako se takvo što predloži, onda je jasno da se Vlada opet nije fokusirala na rashode. Taj potez značio bi i prelijevanje mjera na štediše, ali i ulagače, kojima bi se opet morali predstavljati neki drukčiji uvjeti', ističe.

Stručnjaci su ionako, s obzirom na približavanje izborne godine, već upozorili na poteze Vlade u svrhu punjenja proračuna i sličnim, isključivo političkim potezima. Branko Grčić, dekan splitskog Ekonomskog fakulteta i SDP-ov ekonomski strateg, ne vidi u takvom zakonu razuman potez. Smatra kako bi najbolje rješenje zapravo bilo oporezivanje dividendi i kapitalne dobiti. Za ministra financija Ivana Šukera stvari su jednostavnije - ili zaduživanje, ili smanjenje potrošnje, s naznakom na prvu opciju kao lakše izvedivu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene