Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada predstavila portal za izvoznike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vladi je u četvrtak predstavljen internetski portal namijenjen izvoznicima, koji na adresi www.izvoz.gov.hr, nudi niz korisnih i relevantnih informacija poduzetnicima-izvoznicima i onima koji žele ostvariti iskorak na inozemna tržišta.

"Izvozni portal je dio sustavne potpore koju Vlada pruža izvoznicima kroz realizaciju Akcijskog plana podrške izvozu, rad Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva i gospodarsku diplomaciju", kazala je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić na predstavljanju tog portala.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Slika nije dostupna Izvoz pao za 6 posto Hrvatski izvoznici: Poslujemo u nemogućim uvjetima!

Ta je diplomacija, kaže ona, do sada pomogla 1.700 izvoznika na 116 tržišta, s više od 6.000 usluga. Za aktualni rast izvoza najzaslužniji su izvoznici, ali Pusić ističe da je dijelom za to zaslužna i Vlada.

To mišljenje dijeli i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, koji podsjeća da hrvatski izvoz raste od kraja 2013. godine, što svjedoči o "neupitnom oporavku". Ipak, on upozorava da usporedo s rastom izvoza, po nižim stopama raste i uvoz, no kako je riječ o većim vrijednostima, raste deficit u saldu robne razmjene.

Grčić kaže i da gospodarskom oporavku pridonose gotovo sve komponente BDP-a, prije svega osobna potrošnja i investicije, a budi se i građevinarstvo, potaknuto javnim ulaganjima potpomognutima EU-ovim fondovima.

IZVOZNICI TRAŽE SLABIJU KUNU Vujčić: 'To bi bio povratak u Jugoslaviju'

"Hrvatska je i formalno izišla iz recesije, gospodarstvo se diže i budi. To nitko nikakvim špekulacijama ne može umanjiti. U drugom tromjesečju očekujem još veći rast nego u prvom, a svaki idući kvartal bit će sve bolji i bolji", kaže Grčić.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, pak, istaknuo je da Hrvatska sve više izvozi gotove proizvode, a uvozi energiju i sirovine. Smatra da će uskoro energije biti za izvoz, a uvoz sirovina za preradu i kasniji izvoz nije problem, kaže on.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović izjavio je kako portal za izvoznike na jednom mjestu objedinjuje sve informacije relevantne, što je korisno za izvoznike, jer su do sada u potrazi za informacijama morali obilaziti puno raznih adresa.

Portal donosi aktualne vijesti o izvoznim poslovima domaćih tvrtki, gospodarskih kretanjima bitnima za izvoz te promjenama u regulativi koja se odnosi na izvozne poslove. Tu su i informacije o radu Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva te provedbi Vladina Akcijskog plana za izvoz kao i razni informativni materijali i dokumenti.

Izvoznici, ali i drugi poduzetnici, putem portala mogu upozoriti na eventualne trgovinske i druge zapreke na nekom stranom tržištu, a mogu dati i vlastite prijedloge organizacije hrvatskog izvoza te postaviti pitanja.

Pored toga, portal nudi razne usluge za izvoznike, među kojima su test izvozne pripremljenosti te informacije o financijskim potporama izvozu, mogućnostima umrežavanja i podrške kroz mrežu hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Zainteresirani se na portalu mogu obavijestiti i o događajima, sajmovima te misijama državnih gospodarskih izaslanstava i izaslanstava EU-a. Portal nudi i informacije o tehničkim i proceduralnim pojedinostima u izvoznim poslovima, daje detaljni prikaz o gospodarstvima 63 najveća hrvatska izvozna tržišta kao i informacije o jedinstvenom tržištu EU-a.

Među informacijama su i one o konkretnim izvoznim prilikama te javnim natječajima međunarodnih organizacija. Tu su i obavijesti o EU-ovim mehanizmima podrške izvozu, državnim potporama, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja itd. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene