Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez obzira na kritike

Vlada ne odustaje od rasprodaje obiteljskog srebra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada dogodine namjerava prodati Croatia osiguranje i Hrvatsku poštansku banku. Ministar Linić jasno je poručio da je to jedina opcija jer u proračunu novca za potrebnu dokapitalizaciju ovih poduzeća nema. Oporba se tome protivi.

Vladini konzultanti uskoro kreću sa snimanjem stanja u Croatia osiguranju. 'Očekujemo ulazak savjetnika u kuću što će definitivno na neki način oduzeti određeno vrijeme i određene resurse, ali na to smo definitivno spremni', kaže član Uprave Croatia osiguranja Ivan Fabijančić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Treba li u trenutačnoj situaciji privatizirati Croatia osiguranje i HPB? Slika nije dostupna Privatizaciji HPB-a i CO-a Kosor: Ne smije se prodavati preostalo nacionalno blago

>> HDZ: Nitko nije dobio mandat da rasprodaje imovinu hrvatskih građana

Vlada prodaje tvrtku koja je do rujna zaradila 81 milijun kuna, s imovinom vrijednom više od osam milijardi. Drži 31 posto osiguravateljskog tržišta, a država je vlasnik više od 78 posto dionica. Vlada, od najvjerojatnije strateškog partnera, očekuje oko dvije milijarde kuna.

Ide i prodaja Hrvatske poštanske banke, jedine u državnom vlasništvu jer Vlada nema oko milijardu kuna za dokapitalizaciju. HPB je provela restrukturiranje i poboljšava svoje poslovanje. Dobar poslovni rezultat imat će, u konačnici, utjecaja i na ishod privatizacije. Banka za sada posluje s dobiti od oko 72 milijuna kuna. Imovina se procjenjuje na više od 16 milijardi. Sedma je banka u Hrvatskoj s četiri posto tržišnog udjela, a država ima više od 51 posto dionica.

Laburisti su podnijeli kaznenu prijavu jer prodaja ide bez donesene strategije upravljanja državnom imovinom. 'Prodavanje, dakle, pojedinih dijelova te imovine je čisto eklatantno kršenje hrvatskih zakona', kaže saborski zastupnik Hrvatskih laburista Nikola Vuljanić.

U HDZ-u tvrde Vlada radi kontra najava u Planu 21 samo da bi zakrpala proračunske rupe. 'Mi u Slavoniji bismo rekli da je to istovjetno kao kad zakoljete tele radi samo jedne šnicle', kaže HDZ-ovac Goran Soldo.

Vlada na novac od prodaje želi računati već na ljeto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene