Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan restrukturiranja

U Croatia Airlinesu najavljeni otkazi: Bez posla ostaje 10 posto radnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prezentaciji plana restrukturiranja poslovanja nacionalnog avioprijevoznika objavljeno je kako će tijekom sljedeće dvije godine na ovaj ili onaj način posao izgubiti 10 posto zaposlenih. Ukupno će se uštedjeti gotovo 300 milijuna kuna.

U Ministarstvu pomorstva, prometa i veza predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko danas je uz prisutnost ministra Siniše Hajdaša Dončića predstavio program restrukturiranja ove nacionalne aviokompanije.

Pročitajte i ovo Avion Boeing Jedan u nizu Novi incident na letu: Zbog bizarnog incidenta 176 putnika vraćeno u New York Let iznad Osijeka i okolnih naselja oglasila se kontrola zračne plovidbe Avion satima letio nisko nad jednim dijelom Hrvatske: "To je ljudima moglo biti čudno"

U restrukturiranje se ide zbog problema s likvidnošću, većih kratkoročnih obveza u odnosu na kratkoročnu imovinu te zbog gubitaka koji su dosegnuli razinu kapitala kompanije.

>> Putnici satima zapeli na aerodromima zbog greške na računalnom sustavu

Kako se pojašnjava u priopćenju Ministarstva prometa, poslovanje kompanije opterećeno je s 450 milijuna kuna manjka obrtnog kapitala, koji je nastao zbog akumuliranih gubitaka iz prethodnih godina te zbog nemogućnosti daljnje odgode plaćanja inozemnim dobavljačima.

'Iako je Croatia Airlines smanjio gubitak iz prethodnih godina, ti pomaci nisu dovoljni za redovito podmirenje obveza tvrtke. Stoga su ciljevi restrukturiranja tvrtke unapređenje poslovanja, postizanje solventnosti kompanije, stvaranje uvjeta za pokretanje investicijskih ciklusa, odnosno osiguravanje pozitivnih poslovnih tokova i time opstojnosti kompanije', stoji u priopćenju.

Croatia Airlines planira uštedjeti 284 milijuna kuna. Broj zaposlenih srezat će se za oko 10 posto u sljedeće dvije godine. Najveći dio ljudi kompaniju će napustiti uz otpremnine ili dokupom staža, dok će se otkazivanja ugovora o radu temeljiti na 'stručnoj procjeni produktivnosti svakog radnog mjesta'.

Jedna od ključnih točaka u restrukturiranju je i 'konsolidacija po pitanju destinacija prema kojima će se letjeti'. Planiraju se i reprogrami novih investicijskih planova te zaduženja kod banaka. Predsjednik Uprave CA Kučko najavio je da će država svoja potraživanja prema kompaniji pretvoriti u udjele te da će se na taj način provesti dokapitalizacija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene