Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljutnja u MOL-u

MOL: Otkup dionica Ine je neprijateljski i prikriven!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MOL Grupa uvjerena je kako je otkup dionica Ine 'netransparentan, prikriven i neprijateljski'.

Jučerašnje i današnje transakcije dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi netransparentno su, nepošteno, nejasno i neprijateljsko djelovanje, suprotno otvorenoj MOL-ovoj ponudi malim dioničarima, rekao je glasnogovornik MOL-a Domokos Szollar na današnjoj konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Amerikanci žele INA-u (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prodaja INA-e Tko će biti novi strateški partner? INA u trokutu između mađarskih, ruskih i američkih interesa Slika nije dostupna Kupiti ili ne dionice Ine? Reakcije kupaca i prodavača dionica Ine teško je predvidjeti

Szollar je rekao kako u pogledu jučerašnjeg trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi ima znakova prikrivenih, spekulativnih i manipulativnih djelovanja koja bi se mogla tumačiti kao nezakonita. Na pitanje koji su to znakovi, odgovorio je kako se ne zna tko su kupci i tko iza njih stoji te da je riječ o špekulantskom djelovanju u kojem su cijene mogle biti koordinirane i manipulirane.

'Manipulacija cijenama je nelegalna'

'Manipulacija cijenama dionica u Hrvatskoj je nelegalna, a Hanfa je institucija koja to treba istražiti', rekao je Szollar. Na pitanje je li MOL uputio prigovor Hanfi zbog jučerašnjeg trgovanja dionicama Ine, rekao je da MOL nije ulagao prigovore i žalbe te da ima povjerenja u Hanfu.

To nije protuponuda MOL-ovoj ponudi nego tajna špekulacija i manipulacija koja nije u interesu osiguranja stabilne energetske budućnosti Hrvatske, rekao je Szollar te najavio da MOL, bez obzira na rezultat tih transakcija, neće poslovati s onim tko ih provodi i tko iza njih stoji.

'Nećemo poslovati s prikrivenim, potajnim špekulantima i manipulatorima niti ćemo se s njima natjecati', rekao je Szollar.

>> Za dionicu Ine 'mirovinci' nude još više nego MOL!

'Fondovi ne stoje iza kupnje'

Ocijenio je da je MOL-ova ponuda od 2.800 kuna bolja od 2.830 po koliko se koliko se trguje na Burzi jer nije u pitanju samo 30 kuna nego i odgovornost malih dioničara kojima bi trebalo biti važno u čijim će rukama biti Ina.

Na novinarsku opasku da se u tisku govori o tome da iz jučerašnje kupnje stoje mirovinski fondovi i da onda MOL neće surađivati s njima, ako su oni kupci, Szollar je rekao kako je i sam to čitao, ali da bi ga začudilo da fondovi stoje iza kupnje, jer po međunarodnim regulama moraju paziti gdje ulažu sredstva za mirovine građana.

Na novinarsko podsjećanje da je Vlada prošli tjedan objavila kako će prihvatiti i neformalne sporazume sa svim investitorima čiji se ciljevi i namjere podudaraju s njezinim u smislu zaštite vlasništva, ulaganja i upravljanja u energetskom sektoru, te da je moguće da je Vlada sudjelovala u jučerašnjih transakcijama pa MOL više neće surađivati s njom, Szollar je odgovorio da se slaže s namjerom Vlade da zaštiti energetsku sigurnost Hrvatske i da MOL-ova ponuda ide u tom smjeru jer je otvorena, poštena i transparentna.

'MOL igra otvorenu igru'

MOL igra otvoreno, a to se ne bi moglo reći za druge, u svjetlu jučerašnjeg trgovanja na burzi koje je kontradiktorno MOL-ovom načinu 'Sumnjam da bi nepoznati investitor mogao pridonijeti tom cilju', dodao je, uz ocjenu da MOL ima odlične odnose s Vladom. Upitan koji su naredni potezi MOL-a, osobito nakon jučeršanjih neslužbenih signala iz Hanfe da neće reagirati, rekao je da će to pokazati vrijeme.

'MOL igra otvoreno, a to se ne bi moglo reći za druge, u svjetlu jučerašnjeg trgovanja na burzi koje je kontradiktorno MOL-ovom načinu', kaže glasnogovornik MOL-a. Na pitanje je li MOL izvijestio hrvatsku Vladu o ponudi otkupa dionica od malih dioničara, odgovorio je da je MOL o tome informirao Vladu te da ne želi komentirati tvrdnje da se to nije dogodilo.

Dodao je da se dioničarski ugovor Vlade i MOL-a neće mijenjati čak i u slučaju da MOL stekne većinski udio u Ini. Upitan kako teku pregovori Vlade i MOL-a o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine odgovorio je da su Vlada i MOL zatvorili sva otvorena pitanja te da se čeka vladin odgovor.

Napomenuo je i to da MOL-ova ponuda malim dioničarima i pregovori o plinskom biznisu slučajno vremenski podudaraju, jer je MOL odluku o ponudi donio još u rujnu.

Szollar je izvijestio da je jučer službeno počeo teći rok MOL-ove ponude malim dioničarima te da će MOL narednih dana kontaktirati svih 30 tisuća malih dioničara kojima će dati sve informacije o svojoj ponudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene