Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Prosječna plaća - nedovoljna

Tko u Hrvatskoj zarađuje najbolje, a tko najlošije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako informatika još uvijek nije obvezan predmet u školama, upravo znanje koje ona pruža jednog dana donosi i najbolju zaradu. S druge strane, daleko ispod prosjeka su plaće u, primjerice, tekstilnoj industriji.

Mala ulaganja, a velik profit. Krešimir je u posao krenuo s jednim računalom, a danas je izgradio pravo malo poslovno carstvo. U tvrtki koja proizvodi videoigre zaposlio je 20 ljudi. 'Jako jako dobra industrija, pogotovo u Hrvatskoj, i jako uspješna. Korak po korak, godinu za godinom smo rasli i praktički neprimjetno smo došli stvarno do zavidnih razmjera', kaže informatičar Krešimir Špes.

Pročitajte i ovo Ksenija Kardum, direktorica informativnog programa Nove TV Hvala gledateljima Nova TV ima najgledaniji izborni program: "Ovo je vrhunac praćenja političke scene, za to se priprema mjesecima" Tihomir Cipek, Marija Miholjek i Saša Kopljar Dan nakon izbora Tko je u boljoj poziciji i kakva sudbina čeka onoga tko ne sastavi Vladu?: "Neki su ogorčeni, ali drugi..."

Dobre poslovne rezultate prate i dobre dnevdnevnik.hr/tema/place. 'Za ulog vam treba znanje i računalo i to je sve. Mi smo poprilično iznad prosjeka, i važno je reći kako firma raste i plaće se povećavaju drastično svake godine', dodaje Krešimir.

Hrvatski prosjek plaća u prvom kvartalu ove godine iznosi 5.354 kune, što je 2 posto manje nego u prethodnom kvartalu. Krešimirov biznis odavno je premašio te brojke dok krojačica Štefica, zaposlena u Udruzi Kamensko, o prosječnoj hrvatskoj plaći, može samo sanjati.

Zoran Milanović na europskom dnu

'Mi bruto zaradimo oko 5 tisuća, ali od toga gotovo pola damo državi. Tekstil je grana koja je zbilja ono plaćena, ono, kaj da velim, na nuli', kaže krojačica Štefica Relić.

Pa su tako plaće u tekstilnoj i kožnoj industriji 40 posto niže od prosjeka, dok su u tehnologiji i informatici 50 posto veće.

'Ono što jest jedina prava istina kad je riječ o prosječnoj plaći, to je da je hrvatska prosječna plaća apsolutno nedovoljna za pokriće osnovnih životnih troškova i da bi trebala biti još barem za 25-30 posto veća samo da podmiri one najosnovnije troškove', kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Iako je statistički prosječna plaća manja, potrošnja je veća. Ona raste već sedam mjeseci zaredom, što se u Hrvatskoj nije dogodilo već 8 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene