Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čobanković sa seljacima

'Stanje usjeva je puno bolje nego prijašnjih godina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković večeras je u Grabarju, nedaleko od Požege, razgovarao s predstavnicima Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje o provedbi zaključaka postignutih nakon proljetnih blokada cesta te o aktualnoj situaciji pred početak ovogodišnjih žetvenih radova.

Predstavnici seljačkih udruga smatraju da bi ovogodišnja otkupna cijena pšenice trebala iznositi 2,40 kuna po kilogramu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spor oko cijena pšenice Pregovori propali, seljaci kreću u blokadu prometnica Slika nije dostupna Sporna cijena otkupa Što mislite o prijetnjama seljaka blokadom prometnica zbog cijene pšenice?

'Stanje usjeva je puno bolje nego li prijašnjih godina i vjerujem da će biti dobra žetva. Za očekivati je onda i da će biti primjerene otkupne cijene i da ove godine nećemo imati napetih situacija oko otkupne cijene pšenice i ostalih proizvoda. Ovo je dobra godina za poljoprivrednike i cijene će biti dobre samo da prinosi budu adekvatni. Vjerujem da će poljoprivrednici moći dijelom sanirati i određene gubitke iz prijašnjih godina poglavito 2009. kada je većina poljoprivrednika radila s gubitkom zbog niskih cijena', rekao je ministar Čobanković dodajući za sada ne želi prejudicirati visinu otkupne cijene pšenice.

Smatra da seljaci nemaju razloga za nezadovoljstvo ni kada je riječ o mjerama modulacije, po kojima se onima koji su ostvarili više od sto tisuća kuna poticaja odbija sedam posto, dok se onima kojima su ostvarili poticaj veći od 300 tisuća kuna, odbija 13 posto.

'Oni koji će biti obuhvaćeni ovom mjerom je oko četiri i pol posto poljoprivrednika - korisnika poticaja i bih bio puno sretniji da je njihov broj daleko veći jer to dokazuje obim proizvodnje. Za veliku većinu ova mjera nema utjecaja', rekao je Čobanković dodajući kako seljaci nemaju razloga za nezadovoljstvo ni kada je riječ o zakupu državnoga zemljišta, jer je u odnosu na prijašnji pravilnik sada cijena snižena za 40 posto.

Nezavisni hrvatski seljaci su rekli da minimalna, zajamčena cijena za pšenicu treba biti 2,40 kuna. 'Mi se čak bojimo da je to i niska cijena. Ovakvi su sastanci dobri kako bi se vidjelo gdje smo. Nismo zadovoljni i otvarat ćemo neka nova pitanja. Poglavlje 11. (Poljoprivreda i ruralni razvoj) je zatvoreno, no siguran sam da više od 80 posto poljoprivrednika ne zna ništa o tom poglavlju. Javnost mora znati, a treba upozoriti i ministra, da je samo oko 4,8 posto novca povučeno od onoga što nam je bilo na raspolaganju do sada i bojim se da nismo spremi sve te novce povući nazad', rekao je predsjednik te udruge Mato Mlinarić, dodavši da danas treba otvoriti pitanje žetve.



Predsjednik udruge 'Brazda' iz Đakova Matija Brlošić upozorio je na neriješen problem đakovačkih seljaka njih 522 kojima za isporučenu pšenicu nije isplaćeno oko 6 i pol milijuna kuna.

'Sastanak smo sazvali da rješavamo probleme i dogovaramo se o svemu kako ne bi bilo poslije problema koji će nas tjerati da traktore vozimo na cestu. Stanje u poljoprivredi nije tako sjajno kako ističe ministar, problema ima. Seljaci su nezadovoljni i zbog cijene plavog dizela, repromaterijala, zakupa državnog zemljišta pa i mjera modulacije', rekao je predsjednik koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije Dragutin Dukić.

Nakon radnog sastanka održana je javna tribina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene