Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi udar na standard građana

Stambeni krediti poskupljuju do 800 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se udar na džepove hrvatskih građana. U nepunih 10-ak mjeseci ponovno rastu kamate na stambene kredite. Zagrebačka banka obavijestila je svoje klijente o poskupljenju svih vrsta stambenih kredita, a najviše rastu oni ugovoreni u kunama.

Najavljeno je da krediti poskupljuju od Nove godine, i to za visokih 1.7 posto. Odnosno, umjesto kamate od 6,3 posto, kunski će krediti nositi 8 posto godišnje kamatne stope. To primjerice znači , za okvirni iznos kredita od oko 100.000 eura, uz rok otplate na 25 godina, mjesečna rata će porasti od 300 do 800 kuna, ovisno o ugovorenoj valuti. U konačnici to znači čak 250.000 kuna više za otplatu. 

Pročitajte i ovo Prodaja narodnih trezoraca - 4 Država je poželjan dužnik Građani pohrlili po državne trezorce: "To je dobra prilika" Slika nije dostupna Niže kamate na kredite Donosimo izračun: Evo kolika će vam biti rata kredita iza Nove godine

>> 'Kamate kredita nastavit će rasti'

>>Od danas veće kamate za stambene kredite

>> Banke priznale: U 2009. teže do kredita za građane

Iako su banke u početku favorizirale kredite vezane za kunu, izgleda da su brzo predomislile. Jedina svjetla vijest u gomili crnih je da baka nudi mogućnost besplatne konverzije u eurske kredite.

U Zagrebačkoj banci tvrde da su prisiljeni podići kamate jer su bankarski troškovi financiranja kredita na međunarodnom tržištu višestruko porasli, a i stanje na hrvatskom tržištu nije blistavo. Osim Zagrebačke i druge su banke najavile podizanje kamatnih stopa koje bi u prosjeku mogle biti veće za 1 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene