Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne mogu se dogovoriti oko plaćanja

Spačva - uspješna tvrtka na rubu propasti zbog dogovora s Hrvatskim šumama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inače uspješna vinkovačka tvrtka Spačva dovedena je, u svega nekoliko dana, na rub propasti. Preživjela je svjetsku krizu, no možda neće preživjeti poslovanje s Hrvatskim šumama.

Spačva je ostala bez sirovine jer se s Hrvatskim šumama ne može dogovoriti o načinu plaćanja trupaca. Šume traže novac unaprijed, a Spačva ih nema jer svi naručitelji plaćaju sa zakašnjenjem i do 6 mjeseci. Radnici ovaj tjedan imaju narudžbe, a čekaju otkaz.

Pročitajte i ovo Goleme štete na šumama - 3 Milijun i pol kubika "Nema mirovanja, cijelo ovo ljeto će se intenzivno raditi": Golema šteta u šumama nakon nevremena Slika nije dostupna Postignut dogovor Spačva ipak nastavlja proizvodnju

U Spačvinoj pilani posla ima samo za pauka, na strojeve se hvata prašina. 300 je radnika na prisilnom odmoru i nema sirovine za rad. 'Umjesto da zapošljavamo, mi ćemo biti prisiljeni dijeliti otkaze. Ima se posla, imamo tržište, ima mogućnosti novog zapošljavanja od 100 do 200 ljudi, a mi ćemo biti prisiljeni na otpuštanje', kaže sindikalni povjerenik Ivan Božičević.

Spačva zapošljava 750 ljudi i u recesiji nisu nikoga otpustili. Od Hrvatskih šuma traže samo da umjesto plaćanja po predračunu plaćaju s odgodom od 60 dana. Gotovo 80 posto Spačvine proizvodnje završava na zapadnoeuropskom tržištu. Proizvodi od slavonske hrastovine ondje su tražena roba, no, pitanje je do kada? 'Ono što nas zabrinjava, ako ovo ne riješimo u vrlo kratkom periodu, jest da će tržište polako tražiti nove dobavljače', smatra član Uprave Spačve Mario Vučko. Ne dođe li do dogovora, radnici Spačve najavljuju prosvjede. Da neće biti potrebno prosvjedovati vjeruje ministar poljoprivrede.

'Vjerujem da će to ovih dana biti rješeno na Nadzornom odboru i da će nakon toga Hrvatske šume isporučivati dovoljne količine Spačvi drvnog sortimenta', kazao je Petar Čobanković. Spačva čeka odgovor Hrvatskih šuma. Za odgođeno plaćanje ponudili su im i određena osiguranja. Pretpostavljamo da je i Hrvatskim šumama u interesu pomoći Spačvi. Hrvatske su šume ipak suvlasnici Spačve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene