Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve veći problemi

Novi šok za eurozonu: Fitch srušio kreditni rejting šest zemalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka bonitetna agencija Fitch srušila je kreditni rejting pet zemalja eurozone, uključujući ekonomskim 'teškašima' Italiji i Španjolskoj.

Navedene zemlje te Belgija, Cipar i Slovenija, pojasnili su iz agencije Fitch, bile su suočene s jakim 'vjetrom u lice' zbog dužničke krize u eurozoni te da bi zbog toga mogle imati umanjenu sposobnost otplaćivanja kreditnih dugova.

Pročitajte i ovo Piranski zaljev Reakcije na odluku Sud odbacio tužbu slovenskih ribara: "Prihvatili su hrvatsku argumentaciju" Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

>> Nema gospodarskog oporavka eurozone!

Rejting Belgije srušen je s AA+ na AA, Slovenija i Španjolska s AA- degradirani su na A, Italija je s A+ srušena na A-, a Cipar je s BBB došao na BBB-, što je samo jedna razina iznad 'smeća', izvijestio je Fitch, a prenosi AP.

Rušenje rejtinga tim zemljama novi je udara čelnicima EU-a i njihovim naporima u suzbijanju dužničke krize. Irska, Grčka i Portugal odsječene su s tržišta obveznica zbog straha da bi mogle propasti te su dobile novčanu pomoć drugih zemalja eurozone i MMF-a.

Novi je to šok za eurozonu, jer Fitch ruši kreditni rejting šest zemalja eurozone samo dva tjedan nakon što je agencija Standard & Poors smanjila kreditni rejting devet europskih zemalja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene