Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neuspjeh Vlade

Proračun neće izdržati, povećat će se i deficit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Minus u državnoj blagajni do kraja godine bit će veći od planiranog. Ministar Slavko Linić već na sljedećoj sjednici Vlade predložit će tehnički rebalans. Dio ministara nije uspio ostvariti željene uštede. Kad ih pitamo, kažu nema se više gdje štedjeti.

Ostali su praznih blagajni. Policija, zdravlje i školstvo. 'Ministarstvo je, grubo će zvučati, protočni bojler, novci odlaze u škole, na fakultete', kaže ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nisu se dogovorili Opačić: Neke stavke proračuna moraju se još smanjiti Slika nije dostupna O rebalansu proračuna Pusić: Nije trenutak za kavgu među partnerima

Ministar financija Slavko Linić ima lijek. Već na sljedeću sjednicu vlade donijet će tehnički rebalans. Jednima uzmi, drugima daj. 'Mi smo do nedavno, kao što znate, govorili da neće biti rebalansa, što naravno nije istina. Bit će rebalansa, ne?', rekao je jučer prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

>> Čačić: Tri četvrtine svega u Hrvatskoj ovisi o politici, to je opasno i strašno!

Neslužbeno doznajemo, povećat će i proračunski deficit. Za koliko, još se ne zna. Prvi put manji proračun, čime se hvalila Vlada, neće izdržati. Tri ministra nisu uštedjela. 'Mi ne možemo štedjeti. Štedite ako imate višak novaca. Mi nemamo višak novaca i ne možemo štedjeti, možemo se samo ponašati ekonomično', kaže ministar Jovanović.

Ove godine nisu uspjeli. U sljedećoj godini Vlada planira minus u državnoj blagajni još smanjiti za 800 milijuna kuna. I bit će to zaista pravi izazov, s obzirom da je i tekući proračun probijen i to na stavkama na kojima se planiralo uštedjeti, kao što su plaće za zaposlene. Ove godine one iznose nešto više od 28 milijardi kuna.

'U sustavu zdravstva možemo uštedjeti, a da se nikome ništa ne dira. Samo da uvedemo red, rad i disciplinu, mislim na poslovodnu strukturu', kaže Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Sljedeći tjedan Vlada i sindikati opet će za pregovarački stol. S jasnim stavom s vladine strane. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kaže: 'I dalje stoji naša politika da ne želimo kupovati socijalni mir zaduživanjem, stvaranjem novih obveza za Hrvatsku'. Koja tako nije prošla zadatak koji si je sama dala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene