Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad gospodarstva

Poduzetnici: Vlada nema sluha za proizvodnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Zorana Milanovića punih se godinu dana suočava s konstantnim padom gospodarstva! Ministru Liniću za to su krivi poduzetnici. Oporba, pak, krivi Vladu i sporu birokraciju.

Stjepan Hittner brine o 100-tinjak radnika u pogonu za proizvodnji šumarskih i poljoprivrednih strojeva. Želi investirati u rast tvrtke, ali kaže koče ga skupi krediti i birokracija. 'Imamo volju, ali ako nemate podršku politike za proizvodnju. Ona zadnja Vlada i ova nova, nitko od njih nema sluha za to', kaže Hittner.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Slika nije dostupna Kritika politike Vlade HDZ: Pad BDP-a rezultat pogrešnog smjera ekonomske politike

Kočničarem investicija u oporbi smatraju Vladinu agresivnu poreznu politiku. 'Porezna represija, rast poreza, neće potaknuti niti potrošnju niti poduzetnike', kaže Ivan Domagoj Milošević. 'Praktički u prošloj godini u hrvatskoj nemate ni jednu značajniju privatnu investiciju', kazao je Ivan Šuker. 'Vlada je ostvarila dijalog sa građanima putem zavoda za zapošljavanje, a s poduzetnicima i investitorima putem porezne uprave', kaže Goran Soldo.

>> BDP pao 1,9 posto, Linić poručuje: To je opasan pad, a krivi su poduzetnici

U Vladi od poduzetnika traže veću inicijativu, a obećaju im dodatno rasterećenje gospodarstva. Rast zato očekuju već iduće godine. 'Da bi se dogodio rast od 1,8 posto ne može Vlada sama raditi. Tu doprinos trebaju dati javna poduzeća kao dio Vlade, ali i osigurati i stabvilnost i sigurnost da bi privatni sektor krenuo u investiciju', kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Takve sigurnosti ipak još nema, upozorava Saša Cvetojević iz Hrvatske mreže poslovnih anđela. Birokraciju smatra većim problemom od poreza. 'Nema ništa slađe nego platiti porez na dobit. To samo znači da ste puno zaradili. Ali vi ne možete zaraditi u sustavu u kojem za svaki vaš postupak postoji tolika normiranost i tolika potražnja za raznoraznom dokumentacijom i raznoraznim dozvolama, vi se jednostavno više ne možete maknuti. Stvari idu sporo kao što su sporo išle do sada', kaže Cvetojević.

Sve dok se to ne promijeni, Stjepan nema namjeru proširiti proizvodne pogone.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene