Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Borisa Miševića

Planet treba Obamin optimizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da. Naravno. Odgovor ćete dobiti odmah na startu. Naravno da je druga pobjeda prvog crnog predsjednika itekako bitna za Hrvatsku i ostatak planeta.

Ali ne zbog njegove boje kože naravno, već zbog uraganskog optimizma zapakiranog u vrhunsku elokvenciju koji šalje u sve domove diljem svijeta putem TV-a. Također svako tko misli da nešto što se događa u gospodarstvu SAD-u nije globalno bitno, neka se sjeti Lehman Brothersa i one sitnice koju su uzrokovali, a koja se popularno zove svjetska kriza. Pa neka mi netko onda kaže da događaji u SAD-u nemaju snažan globalni političko-ekonomski učinak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Borisa Miševića Godina mandata: Puno poteza, malo rasta Slika nije dostupna Pad rejtinga Vrijeme suočavanja s bolnom istinom

Također u vremenu kada pojam globalizacije vjerojatno razumije i srednjoškolac s brdom neopravdanih sati koji život doživljava kao prisilno gubljenje vremena između izlazaka četvrtkom i subotom, govoriti o imunitetu Hrvatske na globalne događaje je negiranje očite realnosti.

>> Tajna kineskog poslovnog uspjeha: Stav prema poslu, štedljivost, samodisiplina...

No toliko o tome. Nazad na optimizam. I na Obamu. Njegove poruke odišu vjerom u bolje sutra. Poruka "Da, mi možemo" je katalizator civilIzacijskih pokušaja ljudske rase da bude u stalnom napretku. Da živi u miru, više zarađuje i manje pati. Takva pozitivna energija koju šalje nije za podcjenjivanje. Jer pretpostavka da napravite nešto dobro je da se dobro osjećate. A nećete se dobro osjećati ako vam vođe siju mržnju i svakom svojom izjavom samo napadaju i pljuju političke protivnike.

Takvi političari rade suprotno od Obame. Šire depresiju i bacaju ljude u očaj. Nažalost kod nas ih ima puno. Kada sam gledao pobjednički govor Obame osjećao sam se dobro. Naravno plaća mi je ostala ista, a moj nezaposleni susjed i dalje zbog tog govora nije našao posao u struci. PDV je također ostao isti, a cijene u mom dućančiću i dalje astronomski visoke.

Ali ne govorim o tome. Govorim o energiji, o nadi, o pozitivnom stavu prema životu i toleranciji prema političkim protivnicima. Govorim o političkoj kulturnoj tradiciji kakva treba i Hrvatskoj. Govorim o poruci snažnog domoljublja koje propagira američki predsjednik. Domoljublja lišenog onog sladunjavog, a najčešće lažnog političkog nacionalizma koji u ovom kutku planeta često susrećemo. Govorim također o duhu otvorenog srca.

To su bitne stvari za mentalnu higijenu jedne zemlje i njezinih ljudi. Shvaćate i o čemu govorim? Ako ne, onda ste nažalost dio one manjinske grupice koju u pop-kulturi današnjice zanimljivo nazivaju "hejteri" (mrzitelji). Ona je proizvod ove sive hrvatske društvene tranzicije, zbog koje su nam ovakve poruke i ovakvi političari potrebni kako bismo napokon krenuli naprijed.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene