Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Borisa Miševića

Tajna kineskog poslovnog uspjeha: Stav prema poslu, štedljivost, samodisiplina...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je najbrže rastuće svjetsko gospodarstvo. Ekonomsko čudo.

Ove godine su malo usporili pa će im, zamislite, BDP rasti "samo" 7,5 posto. 2010. rast je iznosio čak više od 10 posto BDP-a. To su nevjerojatne brojke. Premoć kineskih tvrtki nad globalnom konkurencijom je golema. Neki tvrde da je razlog njihova namjerno podcijenjena valuta. Naravno i jeftina radna snaga tu igra bitnu ulogu. No to je okvir.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odustao ponuditelj Odbijena žalba Kineza, HAC ide u novi natječaj za 17,5 km autoceste na koridoru Vc Derbi u Opuzenu (Foto: LIKEmetkovic.hr) - 1 provokacija transparentom Utakmicu između trećeligaša u Opuzenu pratili i Kinezi, bilo posla i za policiju

Prava tajna uspjeha kineskih poduzetnika dolazi iz njihovog stava prema poslu. On je uglavnom temeljen na vrijednostima koje je uspostavio Konfucije, kineski filozof još iz vremena prije Krista.

>> Ministar Maras: Hrvatske tvrtke imaju što ponuditi Kini

Osnovni elementi su snažan rad i samodisciplina. Zatim odgađanje samonagrađivanja zbog dugoročnih koristi posla, maksimalna štedljivost i veliki naglasak koji stavljaju na obrazovanje.

Kod Kineza nema "sutra ćemo". Sve se obavlja odmah. Neke od mudrosti kineskog poslovanja napisane su još prije par tisuća godina, a koriste se i danas kao glavno oružje u borbi sa svjetskom konkurencijom. Glavna strategija u trgovini i prodaji glasi: niske marže i veliki volumeni prodaje! Ovo naravno zahtijeva beskrajno strpljenje. Tu nema bogaćenja preko noći, ali na duge staze opasno se zarađuje.

Štedljivost je također jedan od ključnih elemenata. Treba izbjegavati ulazak u prevelike dugove. Naravno i Kinezi ulaze u kredite jer drukčije ne mogu ulagati, ali maksimalno paze da izračun povrata bude optimiziran kroz buduće prihode. Kinezi se drže i razmišljanja da nije dobro previše trošiti novac koji zarađujemo.

6 glavnih preporuka Kineza za dobar biznis pojednostavljeno glase:

1. NAĐITE PRAVOG PARTNERA

2. POČNITE S MANJIM POSLOVIMA

3. ZAPOSLITE PRAVE LJUDE

4. IMAJTE REALISTIČNU I FLEKSIBILNU STRATEGIJU

5. SLUŠAJTE SVOJE KUPCE I KLIJENTE

6. BUDITE SPREMNI NA BRZI RAST

Uživajte u receptu! Želim vam brz rast te dugoročan i stabilan profit!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene