Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brze intervencije pomogle

MMF pohvalio Vladin program gospodarskog oporavka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladin program gospodarskog oporavka dobio je pohvalu MMF-a.

Brze Vladine intervencije, tvrde, pomogle su u očuvanju financijske stabilnosti, spriječavanju fiskalnog deficita, te zadržavanju povjerenja ulagača i pristupa međunarodnim tržištima kapitala. Posebnu pohvalu dobio je i HNB koji je u prošloj godini riješio probleme likvidnosti u bankarskom sektoru. No, MMF zaključuje i da gospodarske aktivnosti početkom ove godine bilježe pad, tako za ovu godinu predviđa nulti rast.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Slika nije dostupna utjecaj rata Nove prognoze MMF-a za Hrvatsku: Prepolovljen rast gospodarstva, a inflacija se udvostručuje

>> Dobit hrvatskih tvrtki najlošija u posljednjih 8 godina

>> Kosor: Ne želim da moramo misliti imamo li za plaće

'Činimo sve što je moguće da bi olakšali gospodarstvu. Prema tome, ja sam vrlo zadovoljna jer i na početku, dakle nakon samog predstavljanja programa gospodarskog oporavka, je taj program odlično ocijenio i MMF i svjetska banka, ali i Hrvatska narodna banka i mnoge druge institucije,' izjavila je premijerka.

Iako je pohvaljen brz odgovor na krizu, likvidnost u 2009., ali i snažne fiskalne mjere, u izvješću nije sve bajno.  Proračunski manjak popeo se na 4 posto BDP-a. Javni dug narastao je na 50 posto. No, premijerka je optimistična. 'Smanjili smo nekoliko tih takozvanih parafiskalnih nameta. Prema tome, činimo sve da bi olakšali gospodarstvu,' rekla je Kosor.

Stanje u zemlji nije jednostavno. Globalna kriza ograničila je priljev kapitala i donijela pad izvoza, probleme kreditiranja i rast nezaposlenosti. Za 2010. MMF predviđa nulti rast gospodarskih aktivnosti, predlažu i ograničenje potrošnje, smanjenje plaća u javnom sektoru, racionalizaciju izdataka za mirovine i zdravstvo. Ali i upozoravaju na smanjenje poreza.

'MMF upozorava zapravo da u postojećim uvjetima ključ leži upravo u fiskalnoj politici i strukturnim prilagodbama koje su u Hrvatskoj tek na početku,' rekao je Branko Grčić, ekonomski strateg SDP-a. 'Vlada u ovom trenutku niti ima snage niti ima znanja niti sposobnosti da taj popis želja riješi,' rekao je Agan Kovačević,  ekonomski strateg HNS-a. Oporba tvrdi, pohvala MMF-a građanima nije dovoljna. Njih zanima samo kako će Vlada zaposliti stanovništvo i kako razvijati zemlju da postane zemlja prosperiteta, a ne samo zemlja stabilnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene