Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Želim razgovor sa sindikatima'

Kosor: Ne želim da moramo misliti imamo li za plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ekskluzivnom razgovoru Za Novu TV premijerka Kosor pozvala je sindikalne središnjice na razgovor u utorak u zgradi Vlade.

Tema bi trebale biti sporne izmjene Zakona o radu, zbog čega sindikati prijete referendumom. Premijerka obećava da zakon neće u raspravu dok se ne pokušaju dogovoriti.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Ivan Malenica i Marin Piletić Neuspješni drugi krug Sindikati nisu prihvatili Vladinu ponudu, pregovori se nastavljaju. Piletić: "Stavovi danas nisu usuglašeni"

Izgleda kao da sindikati ne žele nikakav razgovor, kao da su zatvorili vrata?

Ja mogu jamčiti da se zakon neće raspraviti u Saboru dok se razgovor sa sindikatima ne obavi. Naravno ako bi sindikati rekli da apsolutno ne žele razgovarati, onda će se raspraviti i izglasati.

Znači politički Vlada nema namjeru odustati od tog plana?

Zakon se ne može povući iz procedure. Moram reći da su iz nekih sindikata dolazili prijedlozi kako se i ta izmjena koja je sada u Saboru može malo preformulirati. Ja sam otvorena za to, ali suština onoga što je u izmjenama ZOR-a mora ostati.

Je li to politika Vlade, u 2010. čuvajmo radna mjesta, a ostala prava ostavimo po strani?

Da, to je politika Vlade. Čuvajmo radna mjesta i kroz kolektivne ugovore koji su realni za realno vrijeme i za ovaj trenutak u kojem živimo i u kojem na žalost i dalje bilježimo pad BDP-a. Bilo bi bolje da smo se dogovorili oko toga da se odustane u ovoj godini od regresa, božićnica i darova za djecu i da se ta ušteda usmjeri na nezaposlene i radna mjesta, nego da dođemo u situaciju da počnemo razgovarati o isplati plaća.

Mislim da jedan dio ljudi ne želi postati svjestan činjenice da je dobro dok mi možemo razgovarati o tome hoćemo li se odreći božićnice ili ne, ali neće biti dobro ako odugovlačimo, ako gubimo vrijeme i prostor, pa da dođemo do toga da moramo razgovarati o tome imamo li za plaće. Ja tu odgovornost ne bi mogla ponijeti sama. Zato predlažem da se nađemo i da razgovaramo kako dalje. Prostora ima i ako budemo spremni na dijalog mislim da možemo do kraja godine provesti ovaj program gospodarskog oporavka koji je predviđen za 2010. godinu.

>> Kosor i dalje sindikate poziva na dijalog

>> 'Hrvatski će narod sam uređivati odnose u kući'

Sindikati će ipak prihvatiti poziv na sastanak

Premijerkin poziv na sindikalni razgovor predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević ocijenio je 'pozitivnom reakcijom od strane Vlade, koju su dugo tražili'. 'Bez obzira na to što je u pet do 12, odazvat ćemo se sastanku, uvjereni da snagom argumenata možemo izmijeniti štetan i loš prijedlog koji je upućen od strane Vlade', rekao je Matijašević.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe da premijerka mora najprije povući iz procedure izmjene Zakona koje je uputila u Sabor. 'Ako sutra dođe vrlo jasan i prihvatljiv poziv za razgovor, dakle stvori se nulta pozicija - da se povuče Zakon iz Sabora, u tom slučaju, mi ćemo se odazvati, kako smo i rekli', kazao je Sever.

Smatrate li da nam treba referendum o prihvaćanju ZOR-a?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene