Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon tri mjeseca

Mađari za 7 dana Zagrebu daju odgovor - prodajemo ili ostajemo u INI

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon tri mjeseca nadmudrivanja uskoro ćemo doznati odgovor - hoće li mađarski MOL prodati svoje udjele u INI?

Pregovori hrvatske i mađarske strane oko upravljačkih prava nad Inom započinju za sedam dana, točnije 29. travnja. Protekla tri mjeseca vodio se pravi mali 'verbalni rat' Zagreba i Budimpešte i oko plina i oko naftne kompanije.

Pročitajte i ovo INA radnik (Foto: Dnevnik.hr) Stagnacija Neizvjesna budućnost Ine dovodi u pitanje radna mjesta: Radnici sve zabrinutiji, pomaka po pitanju otkupa nema Orban opet ljutit (Foto: Dnevnik.hr) - 3 "Niste džentlmeni!" Orban bjesni na Hrvatsku zbog Hernadija: "Naši će se odnosi pogoršati!"

Dvije strane dogovorile su zadnji puta formiranje stručnih skupina. No teško je vjerovati kako su one postigle neki dogovor. U tri mjeseca MOL je prvo službeno najavio prodaju svojih dionica

Iako neslužbeno, prvo su Rusi, točnije Gazprom i Rosnjeft, 'bacili oko'. No izbila je ukrajinska kriza.

INA po prvi puta objavljuje minus u poslovanju u prošloj godini. No zapravo 'knjigovodstvenom kozmetikom' državi izbija iz proračuna 500 milijuna kuna na osnovu dobiti i poreza

U međuvremenu su objavljena prva istraživanja Norvežana u Jadranu i utvrđeno je da tamo ima 'nešto'. Zagreb je otvorio Data room za pregled potencijalnih naftnih polja. Rasprodana su do sredine svibnja. Raspisan je i natječaj za naftna polja na Jadranu.

Hoće li Vladino nadmudrivanje s MOL-om Ini izbiti milijardu kuna iz džepa?

Rusko izaslanstvo Rosnjefa i Gazproma neslužbeno je posjetilo Zagreb i razgovaralo s vladinim dužnosnicima. No u isto vrijeme Zagreb i Budimpeštu posjetio je i američki dužnosnik zadužen za energetiku u Obaminoj administraciji. Pozvao je dvije strane za stol.

Nakon toga Rusi se ne oglašavaju, a Mađari su u medijskoj ofenzivi.

Istodobno država preuzima preko HEP-a opskrbu plina za građane. Uprava INE u do sada nezabilježenom otvorenom priopćenju napala Vladu, a vladin pregovarač INI-inu upravu koju kontrolira Mađarska strana.

Hrvatski pregovarači za sedam dana morali bi barem doznati prodaju li Mađari i dalje svoje udjele u INI ili ostaju u Hrvatskoj. A ako ostaju Zagreb želi povlačenje mađarskih tužbi i promjenu upravljačkih prava. A to bi značilo da s 44 posto dionica Hrvatska ima i 44 posto glasova. Sada njihovi glasovi vrijede - nula.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene