Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kupi jeftino, prodaj skupo: Ina hrvatsku naftu državi plaća samo 20 lipa po litri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijena goriva postaje zastrašujuće visoka. Vlada, doduše, nastoji ublažiti udar na građane, ali istodobno loše gospodari hrvatskim izvorima nafte. Kako inače objasniti da INA jeftino vadi domaću naftu i državi za to plaća simboličnu naknadu, a prodaje - po tržišnim cijenama.

Loše gospodarenje vlastitim resursima - jedino tako je moguće objasniti nevjerojatne brojke o domaćoj proizvodnji nafte. Hrvatski izvori pokrivaju oko trećinu naših potreba.

Pročitajte i ovo Ilustracija na dva tjedna Dobre vijesti za vozače: Objavljene nove cijene goriva, provjerite koliko ćete plaćati Slika nije dostupna inflatorni udari Ministar o povećanju cijena goriva: "Stvarno su sve opcije na stolu, živimo u neizvjesnom vremenu"

Ali blagodati tog prirodnog bogatstva potrošači ne osjećaju.

Proizvodnja barela nafte u Hrvarskoj INU stoji tek 16 dolara. No ona je prodaje po tržišnoj cijeni, najviša je bila 135 dolara. Da stvar bude apsurdnija, država - kao vlasnik naftnog polja - po barelu zaradi 2, 6 posto odnosno 3 i pol dolara.

Sramotno niska renta nije mijenjana još iz razdoblja Jugoslavije.

- Povećanje rente značilo bi veći prohod u državnom proračunu i tada bi država mogla smanjiti trošarine i razmisliti po pdv - u i na taj način voditi računa o cijeni dizela recimo važnog za gospodarstvo i standard građana, rekao je Slavko Linić.

Kada bi renta za korištenje naftnih polja bila viša i kada cijena domaće nafte ne bi bila jednaka uvoznoj, građani bi to osjetili u novčaniku. No to se, čini se, neće dogoditi.

A u banskim dvorima ne vide ništa sporno u činjenici da je cijena domaće nafte jednaka onoj na svjetskim burzama. Radi se, kažu u Vladi, o zakonima tržišta.

Ni svjetski priznati ekonomist Slavko Kulić ne vjeruje da bi viša državna renta i jeftinija domaća nafta mnogo pomogla. Rješenje vidi samo u smanjenju potrošnje.

- Smatram da će i potražnja i potrošnja nafte i energenata u cjelini biti ono što je predmet manipulacije na burzama , pogotovo u NY i LOndonu, mi smo pod tim utjecajem i neće,o ništa moći napraviti u smislu smanjenja cijene, rekao je Slavko Kulić.

Pitanje je, ipak, zašto bi Vlada, koja više nije većinski vlasnik INA-e, u bescjenje davala svoje izvore nafte. Jer tako više pomaže mađarskom MOL-u, nego svojim glasačima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene