Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarska kriza

U ozračju međusobnih optužbi održava se krizni summit čelnika EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici zemalja članica EU-a okupit će se danas na izvanrednom i neformalnom summitu o gospodarskoj i financijskoj krizi u ozračju međusobnih optužbi da protukrizne mjere pojedinih zemalja predstavljaju protekcionizam i štete jedinstvenom unutarnjem tržištu.

Predsjedatelj Europskog vijeća, češki premijer Mirek Topolanak pozvao je uoči summita na zajedništvo i na očuvanje unutarnjeg tržišta. 'Europa će prevladati krizu samo ako budemo djelovali zajedno, usklađeno i ako poštujemo zajednička pravila. Ne želimo nove podjele, ne želimo Europu podijeljenu na sjever i jug ili zapad i istok. Nastavak politike 'osiromaši svog susjeda' nije prihvatljiv. Od životne je važnosti da unutarnje tržište ostane jedinstveno', izjavio je Topolanek.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova kriza u Ukrajini 'Premijerka je nesposobna riješiti krizu' Slika nije dostupna Financijska kriza Švicarska želi sudjelovati na idućem summitu G20

Najviše pozornosti proteklih tjedana izazvala je najava francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o davanju 7,8 milijardi eura kredita francuskim proizvođačima automobila, uz uvjet da ne zatvaraju tvornice u Francuskoj. Taj su plan oštro kritizirale Češka i još neke zemlje, držeći da se radi o protekcionističkim mjerama koje potkopavaju jedinstveno tržište.

Mjere za spašavanje automobilske industrije, koja u EU zapošljava 12 milijuna ljudi, najavilo je još pet zemalja - Njemačka, Španjolska, Italija, Švedska i Velika Britanija. Europska komisija trenutačno proučava te planove kako bi utvrdila jesu li oni u skladu s pravilima o državnim potporama i o tržišnom natjecanju.

Ozračje međusobnih optužbi moglo bi smiriti subotnje priopćenje Europske komisije u kojem se kaže da je Francuska pružila jamstva da njezine mjere za spašavanje automobilske industrije nisu protekcionističke.

Francuska je vlada poslala pismo povjerenici za tržišno natjecanje u kojem se ističe da te mjere nisu u suprotnosti s pravilima unutarnjeg tržišta. 'Zadovoljna sam jamstvima francuskih vlasti da nema protekcionističkih elemenata u planu pomoći automobilskoj industriji', istaknula je povjerenica Neelie Kroes.

Nekoliko sati prije summita 27-orice, okupit će se čelnici devet novih zemalja članica iz srednje i istočne Europe. Taj je mini-summit sazvan na prijedlog Poljske s ciljem da se zapadnim članicama uputi jasna poruka protiv protekcionizma.

Tih devet zemalja pribojava se i mogućih planova o izdavanju europskih obveznica za koje bi jamčilo svih 16 članica eurozone. Te obveznice smanjile bi cijenu zaduživanja za siromašnije članice eurozone poput Grčke ili Portugala, ali bi mogle povećati troškove zaduživanja za one članice EU-a koje su izvan kluba zemalja s jedinstvenom valutom.

Gospodarska i financijska kriza i odgovori na nju stavila je na kušnju solidarnost među državama članicama. 'Svi napori i mjere u borbi protiv gospodarske krize moraju poštovati načelo solidarnosti, a sve zemlje moraju pokazati odgovornost', ističe češki premijer Topolanek.

Jedinstveno tržište za rast i zapošljavanje

Jedinstveno europsko tržište treba iskoristiti kao polugu za gospodarski rast i zapošljavanje, a odmrzavanje kreditnih linija ključno je za uspjeh fiskalnih mjera koje su poduzele zemlje članice za izlazak iz krize, stoji u nacrtu dokumenta o kojem će raspravljati čelnici zemalja članica EU-a na. 'Treba maksimalno iskoristiti jedinstveno tržište kao motor za gospodarski oporavak kako bi se potaknuo rast i zapošljavanje', stoji u nacrtu dokumenta, koji je pripremilo češko predsjedništvo.

Unatoč činjenici što su zemlje članice namijenile milijarde eura za spašavanje financijskog sustava kako se kriza ne bi prelila na realno gospodarstvo, banke još uvijek odbijaju kreditirati gospodarstvo. 'Države članice EU-a priznaju da je odmrzavanje kreditnih linija ključno za učinkovitost fiskalnih poticaja koje su poduzele', kaže se u nacrtu dokumenta.

U nacrtu dokumenta traži se usklađivanje svih mjera koje države članice poduzimaju, kako one ne bi išle na štetu drugih članica. Također se očekuje da će zemlje članice pozdraviti dokument Europske komisije u kojem se traži koordinacija mjera za pomoć automobilskoj industriji, koja se zbog smanjene prodaje automobila našla u golemoj krizi. U tom sektoru je zaposleno 12 milijuna ljudi. Ovaj summit je sazvan u ozračju međusobnih optužbi da protukrizne mjere pojedinih zemalja predstavljaju protekcionizam i štete jedinstvenom unutarnjem tržištu.

Najviše pozornosti proteklih tjedana izazvala je najava francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o davanju 7,8 milijardi eura kredita francuskim proizvođačima automobila, uz uvjet da ne zatvaraju tvornice u Francuskoj. Taj je plan oštro kritizirala Češka i još neke zemlje, držeći da se radi o protekcionističkim mjerama koje potkopavaju jedinstveno tržište.

Merkel kasni

Njemačka kancelarka Angela Merkel kasnit će na summit EU-a u Bruxellesu zbog problema na motoru zrakoplova kojim je poletjela iz Berlina, objavili su diplomati. Zrakoplov s njemačkom kancelarkom prinudno je sletio u Hannoveru što znači da u Bruxelles neće stići prije 14.30 sati, oko 90 minuta nakon predviđenog početka summita. Češko predsjedništvo EU-a sazvalo je izvanredni summit EU-a o gospodarskoj i financijskoj krizi, u ozračju međusobnih optužbi da protukrizne mjere pojedinih zemalja predstavljaju protekcionizam i štete jedinstvenom unutarnjem tržištu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene