441945
441945
441945
441945
441945

TRI GODINE ČLANSTVA Što je Europska unija donijela Hrvatskoj?

  • , 30.06.2016., 20:43
  • Autor:
  • komentara

Prije tri godine slavili smo ulazak u Europsku uniju, vrijeme je da vidimo kako smo iskoristili potencijal članstva.

 
 
 
 
Jesu li ostvarene gospodarske mogućnosti članstva u EU? (Video: Dnevnik Nove TV)
Jesu li ostvarene gospodarske mogućnosti članstva u EU? (Video: Dnevnik Nove TV)

Zaista brojne mogućnosti otvorile su se Hrvatskoj s ulaskom u EU, a među njima se uvijek ističe pristup tržištu od pola milijarde ljudi, fondovi, slobodno kretanje kapitala, ali i ljudi. Kad smo kod kretanja ljudi, krenimo od turizma.

Ako gledamo od 2012. kada nismo bili članica, pa do kraja 2015. kada već imamo punopravno članstvo, znači gledamo kalendarske godine, turizam je rastao i po broju noćenja, i po broju dolazaka, ali i po prihodima.

Dolasci 22 posto, noćenja 15 posto, a prihodi su veći u cijelom tom razdoblju za 16 posto. Najviše je rastao broj gostiju iz Velike Britanije, Mađarske, Poljske.

Drugi važan sektor koji je puno očekivala je poljoprivreda. Ako uspoređujemo 2012 i 2015. godinu, uvoz poljoprivrednih proizvoda je rastao za 27% te iznosi više od 2 i pol milijarde dolara.

U istom je tom razdoblju rastao i izvoz, i to za 24 posto. Međutim, i izvoz i uvoz su se nešto više orijentirali prema drugim članicama, ali tu ne smijemo zaboraviti i izlazak iz CEFTE, ali i ruske sankcije.

Među sektorima, najgore je prošlo graditeljstvo. Nije došlo do napretka, i to zbog nekoliko razloga, visoka cijena rada, nije bilo velikih investicija financiranih iz EU, a tvrtke nisu dovoljno surađivale kod nekih većih natječaja.

Ovo su sve podaci koje je obradila Hrvatska gospodarska komora.

A kako bi tvrtke ocijenile trogodišnje članstvo? To je zanimalo i HGK pa su napravili istraživanje među 200 tvrtki.

Na pitanje jesu li počeli izvoziti na tržište EU, njih 67 posto reklo je 'ne'. 84 posto ispitanih nije pronašlo novog partnera za suradnju, 80 posto ih nije smanjilo izvoz na treća tržišta, ali je zato njih 90 posto odgovorilo kako je hrvatskim radnicima olakšan pristup na EU tržište rada.

Možemo zaključiti kako se nismo baš pretrgnuli. Primjerice, mi smo tek na 59 posto prosjeka Europske unije po razvijenosti, od nas su nerazvijenije jedino Bugarska i Rumunjska, a po nezaposlenosti smo druga najlošija članica.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se