441251
441251
441251
441251
441251

Posljedice Brexita za Hrvatsku

  • , 23.06.2016., 19:56
  • Autor:
  • komentara

A kako bi se izlazak Britanije iz Europske Unije odrazio na Hrvatsku? Stručnjaci poručuju - gospodarstvo nije u opasnosti, a najviše problema moglo bi biti - u turizmu.

 
 
 
 
Što Brexit znači za Hrvatsku? (Video: Dnevnik Nove TV)
Što Brexit znači za Hrvatsku? (Video: Dnevnik Nove TV)

Britanci su najbolji potrošači. Dolaze zrakoplovom, jedu u finim restoranima, puno troše u noćnim izlascima.

Prosječno u danu potroše 122 eura kad su na ljetovanju u Hrvatskoj, ostali gosti - duplo manje. Ako dođe do Brexita, to bi se moglo promijeniti. 'Mislim da će njihova potrošačka moć pasti u određenoj mjeri no to sigurno neće utjecati na značajniji pad u potrošnji, odnosno broju dolazaka u Republiku Hrvatsku', kaže Marko Babić iz HGK.

Prošle godine u Hrvatskoj je bilo pola milijuna Britanaca. Broj njihovih dolazaka stalno raste, ali ako oslabi funta, stvari se mijenjaju. Posljedice bi moglo trpjeti i hrvatsko gospodarstvo. 'Mi smo u laganom deficitu, međutim ništa strašno ni značajno što bi se moglo poremetiti eventualnim izlaskom', dodaje Babić.

Predviđa se rast kamatnih stopa vezanih uz euribor. 'Cijelo naše gospodarstvo je vezano i financiranje na te osnovne kamatne stope koje su sada na povijesno niskoj razini i takvi poremećaji kao što je izlazak jedne velike i važne ekonomije iz sustava zajedničkoga tržišta bi moglo imati snažne utjecaje i poremećaji bi se osjetili dalekosežni na naše marginalno i periferno tržište', kaže nam ekonomski analitičar Damir Novotny.

Za razliku od hrvatskog, ozbiljnije posljedice Brexita mogla bi osjetiti gospodarstva većih zemalja poput Njemačke i Francuske.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se