Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gostovao u Dnevniku Nove TV

Vrdoljak: Promijenili smo trend, cilj je biti među 50 najkonkurentnijih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak gostovao je u Dnevniku Nove TV. Komentirao je danas objavljen rezultat o položaju Hrvatske na globalnoj ljestvici konkurentnosti.

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak komentirao je danas objavljenu vijest o zaustavljanju pada Hrvatske na globalnoj ljestvici konkurentnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Gošća Dnevnika Nove TV Šefica HUP-a Gordana Deranja: "Iznenadila nas je mogućnost isplate 13. plaće. Nismo očekivali tako nagli skok"

On kaže da je skokom s prošlogodišnjeg 81. na 75. mjesto zadovoljan, iako priznaje da je skok mogao biti i veći. 'Šest mjesta nije malo, promijenjen je trend, da smo mogli biti brži i efikasniji - vjerojatno jesmo. Čovjek uvijek ima osjećaj da može bolje', rekao je ministar.

>> Konačno dobra vijest za Hrvatsku

Na konstataciju reportera Nove TV Mislava Bage da je Hrvatska na nekim drugim ljestvicama pala, ministar je odgovorio da smo 'tamo gdje smo bili dobri više napredovali'. U tom je kontekstu naveo infrastrukturu, visoku tehnologiju i obrazovanje.

'Dobra je perspektiva da smo vrlo dobri u infrastrukturi, visokoj tehnologiji i obrazovanju, a ono što ne valja je promjenjivo, a to je fleksibilnost tržišta rada', rekao je, napominjući kako uskoro stižu izmjene Zakona o radu.

'Ovo je poruka da dobro raszmislimo kako radno zakonodavstvo treba izgledati', dodao je, priznajući problem tromosti javne uprave.

Za danas objavljeni rezultat na listi globalne konkurentnosti rekao je da je dokaz da su neke reforme već provedene jer je došlo do promjene trenda. 'Vjerojatno smo na početku mandata mogli biti odlučniji', rekao je.

Spomenutu listu s najvećom pažnjom prate financijske institucije i investitori, no skok za šest mjesta ne znači i skok broja zaposlenih. Ministar Vrdoljak tvrdi da do smanjenja broja nezaposlenih ne može doći preko noći.

'Investitori donose radna mjesta. Do toga neće doći preko noći, kao što nije ni ova promjena trenda. godinama smo propadali. Kada krenu investicije doći će i radna mjesta, rast osobne potrošnje i BDP-a', kazao je.

Vrdoljak je najavio da bi se za nekoliko tjedana na Vladi trebao naći prijedlog Zakona o strateškim investicijama u drugom čitanju, nakon čega bi o njemu trebali raspraviti i saborski zastupnici.

'Onda se svi trebamo posvetiti realizaciji svih strateških projekata. Nije dovoljno samo donijeti zakon, treba ga provoditi', rekao je.

Vrdoljak je na kraju otkrio i na kojem mjestu na globalnoj listi konkurentnosti Hrvatsku vidi na kraju mandata ove Vlade za dvije godine.

'Moramo biti bolji nego danas. Moramo, trebamo i možemo. Nama je cilj biti u prvih 50 zemalja, nema razloga da ne budemo. Mi smo prebogata i prepametna zemlja da bismo bili ispod 50. mjesta', rekao je ministar Ivan Vrdoljak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene