Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Lorencin: Referendum o Srđu stvara lošu investicijsku klimu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar turizma Darko Lorencin gostovao je u Dnevniku Nove TV. Osvrnuo se na uskrsni dio predsezone, očekivanja od glavne sezone, novi vizni režim za Ruse, a progovorio je i o referendumu oko golf terena na Srđu.

Koliko je zapravo predsezona narušena lošim vremenom i što vi očekujete od cijele sezone? Hoćemo li zaraditi više ili manje?

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Kruzer Norwegian Cruise Line Krstarenje iz noćne more Putnici jurili kroz šest država kako bi uhvatili kruzer koji ih je ostavio na obali: "Među nama ima teških bolesnika!"

Budući da je razlog dolaska u našu zemlju višeznačan i da ih ima više, čak i unatoč ovom lošem vremenu nije uspjelo sputati naše posjetitelje, naše turiste da se spuste na Jadran. S obzirom na to da je Uskrs nikad tako rano i nikad tako hladno, mislim da možemo biti i više nego zadovoljni s ovom naznakom sezone. Ako pogledamo kakvo je vrijeme u domicilnim zemljama naših turista, onda sigurno možemo reći da je dobar potez što su došli ovdje kod nas.

>> Turistički sektor u problemu zbog uvođenja viza za niz država

A kakva su vaša očekivanja do kraja sezone?

Kraj sezone je još jako, jako daleko i tu predstoji jako puno posla, no međutim i prošli tjedan i danas, što sam imao prigodu kontaktirati s turističkim djelatnicima, mogu reći da postoji jedna mirnoća.

Dakle, imate neku projekciju zarade?

O projekciji zarade, o brojevima je sad jako teško govoriti. Ne želimo davati nekakve prognoze u smislu brojki. No, međutim, kao i svaka druga djelatnost, turističko tržište promatramo i ono što i odaje ta mirnoća je to da sve predradnje, pogotovo u ovoj predsezoni, koja slijedi i nakon Uskrsa, teku redovito i hotelijeri te svi ostali turistički djelatnici su zadovoljni.

Kraj sezone je daleko, ali 1. srpnja nije. Ulazak u Europsku uniju donijet će, naravno, svoje pluseve, ali evo od danas Rusima, Turcima, Ukrajincima treba viza za Hrvatsku. Što ćete poduzeti? Hoće li to prouzročiti štetu i hoćete li je na neki način sanirati?

Ovo je novonastala situacija i budno motrimo što se tu zbiva. Jasno da smo u dnevnom kontaktu, pogotovo posljednjih tjedana i dana zajedno s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, koji su poduzeli sve potrebne predradnje da se uvođenje viznog režima za ruske državljane. Nama su Rusi u ovom konkretnom slučaju najinteresantniji, najznačajniji, ali isto tako i Ukrajinci i Turci. Poduzete su sve radnje za brzo izdavanje viza. Određena je agencija, odnosno posrednik, koji će prikupljati širom Ruske Federacije zahtjeve za vize koje će se u relativno vrlo kratkom roku izdavati, a naš konzularni odjel u Moskvi je dodatno opremljen i s dodatnim osobljem i svakako da budno pratimo kako će to teći, s obzirom da je danas prvi dan primjene tog novog režima.

Ministre, možete li izdvojiti najvažnije investicije u turizmu? U što vi polažete najveće nade?

Pa vrlo kratko rečeno, u biti razina investiranja ove godine u turizmu je na razini od 2,2 milijarde kuna. Ukoliko se doda još tu i pola milijarde javnog sektora, onda je ta brojka nešto malo manja od tri milijarde kuna koje su investirane. Uglavnom, radi se o investicijama u postojeće objekte, u dizanje kategorija ili zadržavanje pet zvjezdica. Smatramo da takav vid izdizanja i kreiranja dodatnih proizvoda i izdizanja kvalitete svakako je ključan. Ne samo za špicu sezone i glavni turistički proizvod, već one naše glavne fokuse, a to su predsezonsko i posezonsko razdoblje, kada novim proizvodima i novim investicijama trebamo dodatno oplemeniti proizvode.

Oko jedne od tih investicija dignulo se ovih dana dosta prašine. Sprema se referendum za golf na Srđu. Podupire li vaše ministarstvo tu investiciju?

Apsolutno. Već je puno bilo govora o toj investiciji do sada. Ono što mi želimo reći jest da je investitor tamo realizirao kupnju zemljišta, što je sve na temelju postojećih prostorno-planskih dokumenata, koji su već više od 15 godina tamo. To je lokalna i regionalna samouprava stavila u svoje prostorne planove i tu, jasno, sada ova novonastala situacija, moramo priznati da nije u prilog investicijskom ozračju.

Mislite da će biti štetno ako ne dođe do te investicije?

Pa apsolutno mislim da se stvara jedna vrlo nepovoljna investicijska klima zato jer to investitori budno prate. Između ostalog, Hrvatska je od 146 zemalja na 140 i nekom mjestu po nepouzdanosti sustava. Mislim da ovime svakako ne doprinosimo investicijskoj klimi i svim investicijama, otvaranju novih radnihz mjesta koje je ovoj zemlji više nego potrebno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene