Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarska slika sve lošija

Ima li učinka Vladini pokušaji da privuku investitore?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarska slika zemlje iz dana u dan sve je lošija. U prilog tome ide i podatak da su u posljednja tri dana, svaki sat bez posla ostale 42 osobe. Na to, ali i na niz drugih negativnih pokazatelja upozorila je i Hrvatska udruga poslodavaca, a ekipa Dnevnika Nove TV je pitala - ima li učinka vladino privlačenje investitora?

Broj onih koji su bez posla sve je veći. U samo tri dana, broj je porastao na 354.108, još u utorak, bilo ih je 351.038. Onima koji svakodnevno pregledavaju oglase za posao, tako se u tri dana pridružilo 3.070 osoba. Bez posla je u jednom satu ostajalo 42 ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Upozorila je na to i Udruga poslodavaca. Duboko su zabrinuti, kažu, deficitom, podizanjem PDV-a s 10 na 13 posto, rastom duga i kamata, ali i izostankom investicija. 'Naš poziv Vladi i svim političkim elitama – mi moramo početi što prije. Što prije krenemo, bit će lakše popravljati. Kao što vidimo, s vremenom mi ulazimo u sve veće probleme, gospodarstvo sve više pada', kazao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

>>
VIDEO Projekt vrijedan 13 milijuna eura već dvije godine čeka dozvolu

Rasta nema bez investicija, a bez njih, nema ni novih radnih mjesta. Kako bi privukla što više investitora, Hrvatska je osnovala Agenciju za investicije i konkurentnost. Što se investitorima nudi, odnosno u koje projekte mogu investirati, može se naći u katalogu investicija.

Koliko je privatnih investicija pokrenuto u 2013., iz Agencije nismo dobili odgovor. Zvono za uzbunu, vladi se već trebalo upaliti, kaže oporba. 'Podsjetit ću nas da smo, nažalost, od 180 država na zemaljskoj kugli - 157. po zaštiti ulagača. Po poreznoj presiji smo pri samom vrhu EU. Podsjećam i da smo zemlja koja je ušla u EU, a nije ni materijalizirala ni kapitalizirala tu činjenicu', kazao je saborski zastupnik Ivan Domagoj Milošević.

Učinka, čini se, nije dao ni proinvest - turneja vladina ekonomskog tima Hrvatskom, ali s Markova trga, na ovakvo lošu gospodarsku sliku Hrvatske nema reakcije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene