Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A inflacija raste

Zbog pada BDP-a revizija sporazuma sa sindikatima javnih službi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije godinu dana se predviđalo da ćemo već izaći iz krize, ali novaca sada ima još manje.

Na razgovoru sindikata javnih službi i Vlade utvrđeno je da bi sporazum koji je postignut prije više od godinu dana trebao na reviziju zbog pada BDP-a i istovremenog rasta inflacije.

Pročitajte i ovo Sukob oko plaća - 1 Moguć i štrajk Lome se koplja oko plaća: Suci nezadovoljni, a jednom ministru nije se svidio prijedlog da se njegova plaća smanji Sustav plaća - 3 Kritike ne prestaju Magla oko reforme s plaćama: "Premijer bi dobio koeficijent 5, a mi obični učitelji 1,9. Pitam se gdje je pravičnost?"

>> Već u prvih pet mjeseci dosegnuto 80 posto planiranog proračunskog manjka

Naime, po važećem sporazumu plaće javnih službenika od 1. siječnja 2010. trebale su se uskladiti s inflacijom, a povišica od šest posto, koju im je vlada ukinula zbog krize, trebala im je biti vraćena nakon što dva uzastopna tromjesečja BDP bude prosječno rastao za dva posto. A BDP ne da nije rastao dva puta, nego cijelo vrijeme pada.

Inflacija je porasla 0.7 posto što znači da bi prosječna plaća sada trebala narasti 17 kuna što je sindikatima premalo te bi se toga lako i mogli odreći. Sindikati su rekli da će sada sačekati napisani prijedlog dodatka tome sporazumu sa svim brojkama pa će tada odlučiti što dalje.

U srpnju ističe i kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama, te se i o tome razgovaralo, obavijestio je novinare predsjednik GSV-a Božidar Kalmeta.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene