Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 15 milijuna kuna

Hrvatski apsurd: Uvozimo lišće i stari papir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda prošle nas je godine stajao gotovo 13 milijardi kuna. Istraživanje nas je dovelo do bizarnih podataka jer nije riječ samo o mesu, voću i povrću, već su tu dlake, rogovi, životinjski mjehuri.

Limun iz Argentine, banane iz Ekvadora, naranče iz Čilea nalaze se među voćem s putovnicom, koje svakodnevno u Hrvatsku stiže u tonama. Iako teže nego zimi, na tržnici se ipak pronađe voća i povrća koje je prešlo na tisuće kilometara prije nego što je stiglo do naših štandova i polica. Samo u 2009. Hrvatska je uvezla gotovo 2 milijuna tona prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvoz rastao više od uvoza, ali... Hrvatska uvezla mesa za 325 milijuna eura, voća za 205 milijuna, mlijeka za 190 milijuna... Slika nije dostupna prijeti prestanak proizvodnje VLADA NAJAVILA ZAKON Spas za hrvatsku hranu, no što će reći najveći trgovački lanci?

Samo životinjskih crijeva, mjehura i želuca prošle smo godine uvezli u vrijednosti više od 60 milijuna kuna. Lišće i granje iz inozemstva platili smo nešto manje, otprilike 15 milijuna kuna. ‘Ti podaci uvoza su zanemarivi, nisu neke velike količine, ali mi se kao zemlja moramo boriti za svaki proizvod koji može doprinijeti razvoju naše konkurentnosti, izvoza i proizvodnje’, rekao je Dražen Miloloža iz Hrvatske gospodarske komore..

Preko granice nam je stigla i kora drveta, stari papir, kosti, dlake, kosa, i rogovi. Takve proizvode mogli bi pronaći i u Hrvatskoj, uz cestu ili u šumi, ali su iz inozemstva jednostavno konkurentniji. ‘Najčešće služe u farmaceutskoj industriji, cvjećarstvu i također se može lišće ili grane iskoristiti za proizvodnju biomase i energenata’, dodaje Miloloža.

>> U prvih šest mjeseci: Porastao izvoz, pada uvoz

Iz cijelog svijeta kupili smo najviše mesa, a prodali najviše šećera, tune i cigareta. U padu su i uvoz i izvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. Ipak ćemo do kraja godine za hranu, lišće, koru i grane i tko zna što sve ne platiti puno više nego što bi trebali, a to je vrtoglavih 10 milijardi kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene