Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prijeti prestanak proizvodnje

VLADA NAJAVILA ZAKON Spas za hrvatsku hranu, no što će reći najveći trgovački lanci?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Petrov i ministar gospodarstva Panenić najavili su antidampinške mjere za zaštitu domaćih proizvođača hrane. Prošle godine Hrvatska je uvezla hrane za više od dvije i pol milijarde eura. Domaći proizvođači posebno se žale kako ih uništava uvoz jeftinog mlijeka i svinjetine pa pozdravljaju najave iz Vlade.

Da se krave ne bi prodavale ili vodile na klanje, da na farmama ne bi bilo sve manje svinja vlada najavljuje mjere za zaštitu domaćih proizvođača. 'Ozbiljno razmišljamo o mjerama koje se mogu poduzeti, antidamping kao takav na unutarnjem tržištu EU nije moguće provesti, ali isto tako moramo uvesti neke nove modele da omogućimo domaćoj industriji da se nastavi razvijati i da nije pod utjecajem prevelike produkcije', kaže ministar Panenić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvoz rastao više od uvoza, ali... Hrvatska uvezla mesa za 325 milijuna eura, voća za 205 milijuna, mlijeka za 190 milijuna... Slika nije dostupna NEVJEROJATNE BROJKE ISTRAŽILI SMO Uvoz mesa i mlijeka dosegnuo je katastrofalne razmjere

Zbog mljekarske krize i prekomjernog uvoza litra mlijeka na policama jeftinija je od litre vode. Niske otkupne cijene bacaju mljekare na koljena pa jedva čekaju vladine mjere.

Zbog ruskog embarga na uvoz iz europe jeftina uvozna svinjetina preplavila je i hrvatsko tržište i ugrožava domaće proizvođače. Udruga OPG-a život s vladajućima je dogovorila uvođenje zakona o poštenim trgovačkim odnosima koji bi se odnosio na trgovačke lance.

'Cilj je da se u trgovačkim lancima iz ugovornih odnosa izbace ili ukinu različiti faktorni bonusi koji u biti štete proizvođačima i prerađivačima', kaže Miroslav Kovač iz udruge OPG-a 'Život'.

Pitanje je kako bi na takve mjere reagirali najveći domaći uvoznici hrane. Pet najvećih čine Konzum, Lidl, Ledo, Braća Pivac i Pik Vrbovec.

Mjere za zaštitu domaćeg zasad su samo u najavama, a kad krenu konkretni potezi, trebat će paziti kako na reakciju EU Komisije zbog slobode europskog tržišta tako i na jake domaće uvoznike.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene