Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Financijska kriza: Počeo sastanak G4

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mini summit četiri europske zemlje iz skupine G8 o financijskoj krizi počeo je u Parizu u nazočnosti francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, njemačke kancelarke Angele Merkel, talijanskog premijera Silvia Berlusconija i britanskog Gordona Browna.

Na dočeku gostiju u Elizejskoj palači francuski predsjednik je rekao da problem svjetske krize zahtijeva globalan odgovor, a Europa mora pokazati volju da ponudi rješenje koje će smiriti sve podjednako, kako porezne obveznike tako i ulagače.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Summit G20 Financijska kriza: Europljani traže veću regulaciju tržišta Slika nije dostupna G-7 zajamčili zajedničku akciju na stabiliziranju financijskih tržišta

Njemačka kancelarka izrazila je zadovoljstvo sazivanjem mini-summita i naglasila da oni koji su izazvali financijsku krizu moraju za to i odgovarati.

'Veoma sam zadovoljna što smo se sastali kako bi pripremili aktivnosti G8 i razgovarali o stanju u našim zemljama. Držimo da u ovom teškom razdoblju europske države moraju preuzeti svoje odgovornosti, ali i oni koji su ih izazvali moraju preuzeti odgovornost za nastale štete', rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel i dodala da će diskutirati o pokretanju mehanizama prevencije s čime se u potpunosti složio francuski predsjednik.

Britanski premijer Gordon Brown je prije odlaska u Pariz najavio inicijativu za osnivanje europskog fonda od 15 milijardi eura za pomoć malim poduzećima ugroženim krizom. Na početku sastanka izjavio je kako bi volio da mini-summit pošalje jasnu poruku kako 'se neće dopustiti da nijedna solventna banka propadne zbog nelikvidnosti'.

Na sastanku, za koji se pretpostavlja da bi trebao trajati oko četiri sata, sudjeluju i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, čelnik Eurogrupe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene