446432
446432
446432
446432
446432

Funta postala najgora valuta, gora i od argentinskog pezosa

  • , 13.08.2016., 10:17
  • Autor:
  • komentara

Pitanje je koliko će britanskom gospodarstvu trebati da se vrati na stare staze, ali i koliko će još duboko pasti.

 
 
 
 
Britanska funta (Getty Images)
Britanska funta (Getty Images)

Otkako su se Britanci u lipnju izjasnili za napuštanje Europske unije, funta je pala za 14 posto u odnosu na američki dolar, a po snazi je najslabija od 1985. godine. Funta je tako od argentinskog pezosa preuzela nezahvalnu titulu najgore valute.

Analitičari drže da će se pad nastaviti te da bi mogla završiti na razini 1,15 američkih dolara. Razlog ovim crnim predviđanjima je nesigurna investicijska klima izazvana strahom od recesije i političkom nesigurnošću.

U ovom trenutku, funta je najgora važna valuta u svijetu. Gora je i od argentinskog pezosa koji je u odnosu na dolar pao 11,7 posto. Napomenimo da se u slučaju Argentine radi o drugom najvećem gospodarstvu Južne Amerike koje je već godinama u ekonomskoj krizi te u kojoj je godišnja stopa inflacije 40 posto.

Funta je tako lošija i od meksičkog pezosa, južnoafričkog randa i kineskog yuana.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se