Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako riješiti nelikvidnost

EKSKLUZIVNO: Vlast bi nelikvidnost riješila stečajevima, oporba represijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gorući problem hrvatskog gospodarstva, nelikvidnost, pratimo iz dana u dan.

Prema posljednjim podacima ona je iznosila 39 milijardi i 900 milijuna kuna. Oporba je poručila da sve kreće od države, a ministrica financija Martina Dalić rekla je za Dnevnik Nove TV da problem se ne može riješiti preko noći.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

'85 posto ukupnog iznosa blokada su bloklade starije je od godinu dana i te su tvrtke ustvari mrtve. Ono što mi radimo jest pokretanje stečajnog postupka. U proteklom razdoblju proveli smo 2.000 skraćenih stečajnih postupaka i više od 150 redovitih, kao i niz prekršajnih prijava', izjavila je ministrica financija i dodala da će postupak duže trajati jer se radi o 27.000 tvrtki koje su u blokadi duže od godinu dana.

Dalić je rekla da je rok u kojem se od odgovornih osoba očekuje pokretanje stečaja 60 dana te da država radi svoj dio posla i da isto tako svi drugi imaju dužnosti i obaveze. 'Pozvala bih vjerovnike da poduzimaju mjere naplate koje su propisane zakonom i da vode računa o bonitetu', rekla je Dalić.

Bit funkcioniranja financijskog sustava je financijski red i disciplina, rekla je ministrica financija Martina Dalić 'Stečaj je mjera ponovnog početka kad se dovoljno rano, i sukladno zakonu, pribjegne toj mjeri', dodala je. 'Ja bih rekla da imamo nekoliko primjera gdje su stečajevi provode ni na način na koji je dinio novo poslovanje i tvrtka je nastavila živjeti. Ne zagovaram stečaj kao jedino rješenje, ali želim reći da ga treba poduzeti na vrijeme. Za 27.000 njih je vjerojatno prekasno', rekla je Dalić.

'Blokada je dio pokušaja naplate, stečaj je zadnji pokušaj. U taj proces trebna krenuti, država sa svoje strane koristi sve mjere', dodala je. Na pitanj ekako naplatiti

Na pitanje kako naplatiti 20 milijardi kuna duga od tvrtki koje još dobro posluju ministrica je spomenula način otplaćivanja na rate. 'Jedna od metoda da olakšamo dio poreznih dugova, koji su stvoreni tijekom krize, bio je Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga, na rate. Javilo se više od 3.000 tvrtki, pola njih u zadnja u tri dana. Više od 1.000 smo riješili, s više od 26.000 zaposlenih. Reprogramirano im je više od milijardu kuna poreznog duga. Mislim da je to jedan od načina kojim smo pokušali olakšati teret krize', objasnila je ministrica Dalić.

Vlast je ta koja mora stvoriti uvjete, prije svega primjerom, pa ako treba i nekakvim mjerama opomene pa i represijom, rekao je Zoran Milanović 'Bit funkcioniranja financijskog sustava je financijski red i disciplina. Nama na raspolaganju stoje instrumenti za provođenje toga', rekla je Dalić i prokomentirala povećanje nelikvidnosti.

'Tumačim da je vrijeme koje je iza nas vrijeme krize, ne sporim da se u tom vremenu događaju problemi. Ova Vlada je u izgradnju reda uložila mnogo truda', zaključila je Dalić.

Milanović: Vlast mora stvoriti uvjere, ako treba i represijom

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, u ime oporbene koalicije, rekao je da država prva mora dati primjer kako se uredno plaćaju računi. Tvrdi da država mora stvoriti zakonske uvjete da svi i u privatnom sektoru jedni drugima plaćaju na vrijeme.

Milanovićev prijedlog rješenja problema je uvođenje obaveznih rokova plaćanja od 30 do 60 dana. Smatra kako i država sustavom kontrole kroz OIB mora onemogućiti poduzetnike da budu u konstantnom bijegu od vlastitog duga otvaranjem novih tvrtki.

'Vlast je ta koja mora stvoriti uvjete, što prije svega primjerom, pa ako treba i nekakvim mjerama opomene pa i represija, ako ne ide drukčije. Zakonski prijedlozi poput ove obaveze plaćanja su također neka od rješenja, njima se neće trenutno moći sanirati šteta koja je stvorena ranije, ali sve u toj disciplini počinje od države', izjavio je Milanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene